И тройкаджиите влизат „Право” в Софийския университет

За около 60% от свободните места няма кандидати

И тройкаджиите влизат „Право” в Софийския университет
Летвата за влизане в Софийския университет продължава да пада. Това показват данните от допълнителния прием на Софийския университет, които бяха публикувани от висшето учебно заведение, предаде вестник "Труд".

Минималният праг за прием в престижната специалност „Право" е паднал до 14,02 при максимален 24. Това значи, че кандидат-студенти с тройки на конкурсните изпити по история и български език могат спокойно да се доредят до място в Юридическия факултет, стига да са изкарали малко над четворки на двата държавни изпита. 

При последното класиране общо 44 зрелостници са влезли в специалност „Право" при 47 обявени свободни места. Само двама са приети в задочна форма на обучение, незаети остават 35 места. „Право" не е единствената специалност, където остават свободни места. В„История" например има 43 свободни позиции.

В началото на месеца от Алма матер обявиха допълнителен прием. Свободните места за обучение в държавна поръчка тогава бяха 1076 в 84 специалности. След последното класиране са приети 425 мераклии от общо 460 кандидатствали. Това означава, че само около 40% от свободните места в университета са се заели, а за 60% няма кандидати. Така на практика около 14% от всички 4552 места за държавна поръчка в Алма матер остават празни.

Записването на новоприетите студенти започва днес и ще продължи до 28 септември.
Коментари: 0