И вторият съосновател на WeWork се разделя с компанията

Оттеглянето му подчертава драматичната трансформация на WeWork от един от най-бързо растящите стартъпи в света до оператор на недвижими имоти

И вторият съосновател на WeWork се разделя с компанията

Макелви (вляво) и Нюман

Снимка: WeWork

Съоснователят на WeWork Мигел Макелви ще напусне компанията в края на юни. Той, заедно с Адам Нойман, основава компанията през 2010 г., а сега е един от последните останали от старото ръководство, след като SoftBank пое контрола през миналата година. Той напуска в момент на увеличаващи се предизвикателства в компанията, включително нов колективен иск, свързан с проваленото първично публично предлагане през 2019 г.

„След 10 години взех едно от най-трудните решения в живота си. Въпреки че е трудно да напусна, знам, че има още много работа за вършене, така че мога да взема това решение, единствено знаейки, че тази компания и нашите хора са в добри ръце“, пише Макелви в имейл до служителите си, видян от CNBC.

След като миналата година Нойман се оттегли от поста главен изпълнителен директор, Макелви стана главен директор, отговарящ за корпоративната култура, и продължи да работи с новото ръководство, въведено през октомври като част от подкрепата от SoftBank. Японският конгломерат притежава 80% от компанията.

Forbes оценява, че след помощта от SoftBank нетното богатство на Макелви се свило до 900 млн. долара от пика от 2 млрд. долара. След това обаче японският гигант оттегли офертата си за покупка на акции на WeWork за 3 млрд. долара от инвеститори, с което потенциално е нанесло допълнителен удар върху състоянието на Макелви. 

Оттеглянето на съоснователя подчертава и драматичната трансформация на WeWork от един от най-бързо растящите стартъпи в света, някога оценен на 47 млрд. долара, до оператор на недвижими имоти на стойност 2.9 млрд. долара. Миналата година напуснаха и главният технологичен директор на WeWork Шива Раджараман, ръководителят на недвижимите имоти Арън Елисън, както и четирима членове на борда на директорите.

Коментари: 0