iPhone 5 e близо - какво да очакваме?

Новото устройство на Apple ще донесе със себе си истерия и огромни финансови постъпления за американската компания

168 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Дългоочакваният iPhone 5 идва и до неговото представяне в Сан Франциско остават броени часове. Какво обаче да очакваме от новото устройство на пазара? Със сигурност, че то ще бъде хит и отново ще станем свидетели на опашки пред магазините и хора изпаднали в екстаз от това, че са се докоснали до последната дума на техниката в този бранш.

Според анализатори iPhone 5 ще бъде "най-големият технологичен ъпгрейд в историята на потребителската техника". Прогнозите са за между 1.3 млн. и 1.5 млн. продадени устройства само през първите 24 часа след пускането му, а за една седмица - над 10 млн. телефона. От предишната версия - iPhone 4S, бяха продадени 1 млн. устройства за денонощие и около 6 млн. за една седмица.

"Със всички слухове около iPhone 5 и близо година от последното пускане на подобно устройство, представянето на iPhone 5 ще бъде "най-мащабното представяне на телефон в историята", коментира Питър Мисек, анализатор в Jefferies.

И той не е далеч от истината. Данните показват, че в глобален мащаб в момента изтичат контрактите на над 170 млн. потребители с по-старите версии на iPhone. Като се има предвид, че верните фенове на марката са над 80% от притежателите на тези телефони, то можем да очакваме, че до края на годината тези хора ще станат собственици на новото устройство. Според изследване на Jefferies през 2013 г. ще бъдат продадени още 450 млн. от новите устройства.

Според Стивън Бейкър, директор в Industry Analysis, Apple ще привлича и все повече от досегашните потребители на Motorola и HTC. Засега единствено Samsung се противопоставя на американския технологичен гигант, но и тук ситуацията е непредсказуема заради непрестанните съдебни спорове между двете компании.

В Края на второто тримесечие Apple притежава вече 31% от пазара на смартфони, като расте с 3 процентни пункта за тримесечие.

Пазарният дял на американците вероятно ще продължи да расте, а с това и приходите на компанията. През миналата година приходите на Apple достигнаха 108.2 млрд. долара, като 43% от тях се дължаха на iPhone. Само през второто тримесечие продажбите на смартфона донесоха на Apple 16.2 млрд. долара. Според анализатори през третото тримесечие приходите от телефона ще се увеличат с десетки проценти, тъй като досега потребителите са изчаквали новото устройство.

iPhone 5 без съмнение ще вдигне цената на Apple, която и в момента е най-скъпата компания в историята на борсовата търговия. Вчера акциите затвориха с ръст от 0.6% до 660 долара за брой. При тази цена на книжата пазарната капитализация се оценява на 618.44 млрд. долара.

Ясно е, че ще има истерия по новото устройство, която ще донесе изключително големи финансови постъпления за Apple. Какво обаче да очакваме като технологични параметри?

От всичко, което е изтичало в интернет става ясно, че iPhone 5 на външен вид ще наподобява iPhone 4S, но все пак ще е първото устройство, в което ще бъде направена промяна по дизайна. Вероятно ще бъде малко по-широк и малко по-дълъг, заради по-големият дисплей. Очаква се той да бъде 4 инча с резолюция 1280 x 720 пиксела.

Смартфонът ще работи и с LTE 4G мрежа, а процесорът му ще с чип A5 или A6. Камерата трябва да бъде 8-мегапикселова и според анализатори ще бъде най-добрата на пазара. Паметта на смартфона се очаква да варира между 16 и 64 GB.

Устройството ще използва новите Nano SIM карти, които стават все по-популярни сред смартфоните, заради малкия си размер. Операционната система ще бъде iOS 6. Ще бъде подобрено приложението за разпознаване на гласови команди Siri, както и приложенията EyesFree, Safari и FaceTime.

И така, всички погледи, и на привърженици, и на противници, са насочени към предстоящото представяне на поредния хит на Apple. Събитието е насрочено за 20 ч. българско време.

Подкрепи Economic.bg