IATA предупреди за хаос с полетите между Великобритания и ЕС при Brexit без сделка

Все още двете страни не са се договорили за условията за въздухоплаването

IATA предупреди за хаос с полетите между Великобритания и ЕС при Brexit без сделка

Снимка: Pixabay

За проблеми с въздушния трафик и хаос при въздушния превоз на пътници и карго предупреди IATA в случай на Brexit без сделка. Международната асоциация за въздушен транспорт призова авиационните власти на Обединеното кралство и Европейския съюз да работят за поддържане на свързаността.

Великобритания ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г., но само пет месеца преди тази дата, министър-председателят Тереза Май все още не е постигнал споразумение за оттегляне и двете страни се подготвят за възможността такава да няма.

IATA заяви в сряда, че планирането на Brexit без сделка е необходимо да се движи много по-бързо, за да се гарантира, че самолетите ще продължат да летят и че безопасността и регулаторните рамки продължават да функционират и след 29 март 2019 г.

"Сега е от съществено значение органите на гражданското въздухоплаване в ЕС и Обединеното кралство да планират мерки за извънредни ситуации, за да поддържат минимално ниво на свързаност, което е от жизненоважно значение за хората и за бизнеса", заяви генералният директор на IATA Александър де Юниа[ в изявление.

Главният изпълнителен директор на Ryanair, една от най-големите авиокомпании в Европа, предупреди, че ако няма сделка за Brexit полетите до Обединеното кралство биха могли да спрат за три седмици.

Но според IATA не се очаква прекратяване на полетите при Brexit без сделка.

"В краткосрочен план, като аварийна ситуация, ние разбираме, че авиационните органи на ЕС и Обединеното кралство имат планове за споразумение, за да се гарантира поне едно основно ниво на свързаност", заяви IATA днес.
Коментари: 0