IBM създава платежна система по модела на биткойн

Системата ще е централно регулирана, ще отпадне и анонимността

IBM създава платежна система по модела на биткойн
316 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

IBM разработва нова платежна система, която заимства принципа на виртуалната валута биткойн (Bitcoin). Потребителите ще могат да изпращат мигновено реални пари до всяка точка по света, както и да извършват мигновени разплащания за стоки и услуги, предаде Reuters.

В платежната система на IBM не се предвиждат междинни звена от рода на банки и други финансови организации. Благодарение на това, потребителите няма да плащат комисионни за паричните преводи. Проектът се намира на ранен етап на разработка и все още от IBM няма никаква официална информация.

Системата се изгражда на принципа на блок-вериги (blockchain), както е при биткойн. Когато реши да извърши транзакция, потребителят заявява това публично и данните за транзакцията се записват в блок-веригата. На същия принцип работи и системата на биткойн.

IBM не планира да създава криптовалута. Технологията „blockchain” ще се използва за преводи на реални пари, без да съществува отделна криптовалута.

За разлика от Bitcoin и Litecoin, системата на IBM няма да бъде независима. Замисълът на ИТ корпорацията е процесите в нея да се регулират от централна институция. IBM вече води преговори с някои финансови организации относно проекта за платежна система, вкл. с Федералния резерв на САЩ.

Освен че ще приложи принципите на биткойн на регулирания финансов пазар, системата на IBM няма да бъде анонимна. Блок-веригите ще бъдат свързани с конкретни банкови сметки, а достъпът до системата ще се организира чрез електронни портфейли, на които е изписано името на притежателя им.

Коментари: 0