Ikea тества мебели под наем

Компанията иска да удължи живота на своите продукти като позволи повторната им употреба след ремонт

Ikea тества мебели под наем

Снимка: Pixabay

1572 ~ 2 мин. четене
Ikea започва експериментално да предлага мебели под наем. Първоначално услугата ще бъде пусната в Швейцария и ще се предлага офис оборудване (бюра, столове и т.н.) за бизнес клиенти, пише The Guardian. Инициативата е част от опитите на шведската мебелна компания за изграждане на екосъобразен бизнес.

Лизинговата стратегия е част от по-широките усилия на Ikea да проектира и продава стоки, които могат да бъдат ремонтирани, рециклирани или препродавани. Така компанията иска да удължи живота на своите продукти.

„Когато този кръгов модел е в ход, ще имаме много по-голям интерес не само да продаваме продукта, но и да следим какво се случва с него след това“, заяви пред Financial Times Торбьорн Луф, изпълнителен директор на Inter Ikea. Той добави, че шведската компания обмисля да започне собствен бизнес с „резервни части“, така че клиентите да могат да заменят компоненти като панти или винтове за мебели, които вече не са налични в магазините на Ikea.

„Имаме амбиция да вдъхновим и да дадем възможност на хората да играят активна роля в превръщането на кръговата икономика в реалност, която можем да подкрепим чрез разработването на нови начини хората да купуват, да се грижат и да предават продукти“, коментира говорителят на шведската компания. Той добави, че на някои пазари като Швейцария компанията проучва и тества потенциални решения и вече има пилотен проект за лизинг на мебели.

Купувачите вече могат да върнат някои видове употребявани мебели в магазините във Великобритания за препродажба или дарение.

Ikea вече заяви, че иска да получи 100% от дървесината и хартията си от по-устойчиви източници до 2020 г. и планира да изхвърли изкопаемите горива до 2030 г.

Компанията е инвестирала повече от 1.7 млрд. евро във възобновяема енергия, включително вятърни централи и слънчеви колектори на покрива. Тя притежава повече от 100 000 хектара гори и е вложила пари в бизнес за рециклиране на пластмаси като част от усилията си да изгради по-екологично устойчив бизнес.

Тази седмица Ikea ще отвори нов магазин в Гринуич, Лондон. Компанията го определя като „най-устойчивият ѝ“. В него има „учебна лаборатория“, където купувачите могат да разберат как да ремонтират или реконструират старите си мебели.
Подкрепи Economic.bg