Икономическият растеж на Китай се е забавил с повече от очакваното

Растат очакванията, че Пекин трябва да се намеси, за да няма по-рязко забавяне

Икономическият растеж на Китай се е забавил с повече от очакваното

Снимка: БТА

Икономическият растеж на Китай се е забавил с повече от очакваното до 6% годишен ръст през третото тримесечие, като това е най-слабото темпо на нарастване от поне 27.5 години, пише Reuters.

Забавянето е по-голямо от прогнозата, направена от анализатори, анкетирани от информационна агенция. Те са заявили, че според тях в периода юли-септември брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 6.1% в сравнение със същия период на 2018 г. Забавянето се дължи заради отслабване на търсенето както в страната, така и в чужбина, вследствие на продължаваща търговска война със САЩ.

Данните маркират още по-голяма загуба на инерция за китайската икономика в сравнение с второто тримесечие, когато икономическият растеж беше 6.2%. Актуалните показатели вероятно ще засилят очакванията, че Пекин трябва да въведе повече мерки за предотвратяване на по-рязко забавяне.

Индустриалната продукция на Китай през септември се увеличила с 5.8% в сравнение със същия месец на миналата година. Продажбите на дребно пък са отбелязали ръст от 7.8% на годишна база. От януари до септември тази година пък инвестициите в имоти в Китай са се увеличили с 10.5% спрямо същия период на миналата година.
Коментари: 0