Петролът поевтиня заради лошите икономически данни от Китай

Анализаторите не очакват, че страната има много какво да направи, за да стимулира икономиката си

Петролът поевтиня заради лошите икономически данни от Китай
Цените на петрола се понижиха днес, след като Китай, която е най-големият износител на нефт, отчете най-слабия си тримесечен икономически растеж от почти 30 години насам. Основната причина за лошите данните за икономиката на азиатската страна е продължаващата търговска война със САЩ.

Към 7:50 ч. българско време фючърсите за международния бенчмарков сорт „Брент“ бе поевтинял с 0.55% до цена от 59.58 долара за барел. Фючърсите за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се търгуваха с 0.17% понижение до цена от 53.84 долара за барел.

През третото тримесечие китайският икономически растеж се е забавил до 6% - най-слабото нарастване от 27.5 години насам, което е под очакванията на анализаторите. Основна причина за забавянето станаха отслабналото производство на фона на продължаващите търговски спорове със САЩ и несигурното вътрешно търсене. Търсенето на суров петрол обикновено следва отблизо икономическия ръст на световните икономики.

Така заради забавящия се икономически растеж Китай вече не е лидер в очите на инвеститорите по отношение на петрола. Според анализаторите страната, който е вторият най-голям потребител на нефт, няма много какво да направи, за да стимулира икономиката си.

Коментари: 0