Икономическото възстановяване на Азия оцвети в зелено европейските пазари

Цената на петрола се покачи до над 60 долара за барел

Икономическото възстановяване на Азия оцвети в зелено европейските пазари

Снимка: Pixabay

320 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

В понеделник американските борси останаха затворени поради честването на деня на президентите в САЩ. Европейските пазари затвориха на по-високи стойности, след като успешното въвеждане на ваксини и добри икономически данни от Азия подкрепиха пазарите. Nikkei 225 скочи за първи път от 30 години насам над 30 000 пункта.

Възходящото движение беше породено от данните на правителството на Япония, които показаха, че икономиката на страната е нараснала с 12.7% на годишна база през Q4 2020. Stoxx 600 затвори с 1.4% ръст, докато FTSE 100 скочи с 2.52%. Настроенията на инвеститорите бяха допълнително подкрепени от разпространението на първата доза ваксини срещу COVID-19 на повече от 15 милиона души.

Отрицателни температури в САЩ предизвикаха ново покачване на цените на петрола. Цените на фючърсните контракти на WTI успяха да се покачат над 60 USD за барел. Влошаване на метеорологичната обстановка означава, че много нефтени кладенци е възможно да бъдат затворени, което от своя страна да понижи производството.

Акценти днес        

Икономически данни  – Еврозона

Акцентът за деня ще падне върху данни за бизнес активността в Ню Йорк и данни за брутния вътрешен продукт в Еврозоната. БВП 3м/3м измерва годишната промяна в коригираната спрямо инфлацията стойност на всички стоки и услуги, произведени от икономиката. Той е най-широкият измерител на икономическата активност и е основен показател за здравето на икономиката.

Инструмент на фокус

Danone

Акциите на компанията се понижиха под 50 USD за акция в края на октомври. Последва възходяща корекция на негативното движение, като движението в цената започна да се стеснява поради по-ниската волатилност от началото на декември. Въпреки това, цената остава ограничена под образуваната хоризонтална линия на съпротива и 200-периодната експоненциална средна. Пробив на тези две нива може да даде началото на нов възходящ дългосрочен тренд.

EUR/CAD

Валутната двойка се намира в период на консолидация. Движението в цената от началото на годината направи неуспешен опит за задържане над 100 ЕМА, като последва негативно движение след пресичането на линиите на бавния Стохастик. Цената е на път да достигна линия на подкрепа, където ще имаме възможност за навлизане в дълга позиция с добро взаимоотношение риск/печалба.

OIL US

Американският петрол направи силно възходящо движение от началото на месеца. Цената успя да се покачи над 60 USD за барел, като очакванията ни са през следващите няколко дни да видим корекция на силния възход до образуваната линия на подкрепа около 57.25, която да съвпадне с 50 ЕМА.

Japan 225

Японският индекс направи успешен пробив на психологическото ниво от 30 000 пункта. Възможно е част от биковете на пазара да затворят своите позиции и да приберат печалбите си. Очакванията ни са да станем свидетели на корекция, която да бъде ограничена от образуваната възходяща тренд линия, която съвпада с 25 ЕМА.

Източник:  http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg