Уроците, които научихме от сагата GameStop

Уроците, които научихме от сагата GameStop

Снимка: Twitter: @Reddit

1220 ~ 4 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

GameStop разкри недостатъците на свръх залагането, лошия контрол върху риска на хедж фондовете и силата на малките трейдъри. Дни наред инвеститори на дребно координираха плановете си за търговия в платформи като Reddit, а след това ги случваха в такива като Robinhood, пише Wilmott.

В резултат на общия им подход акциите на иначе непечелившия търговец на видеоигри GameStop поскъпнаха с 1745% от началото на годината. Манията на потребителите обаче не се изчерпи с интереса единствено към тази компания. Книжата на кино оператора AMC скочиха с 839%, а тези на BlackBerry и Nokia – със съответно 279% и 68%. Не по-малко любопитен бе и фокусът върху среброто, което също поскъпна за известно време.

Последните две седмици промениха вижданията на много хора за това как работи Уолстрийт. Междувременно много големи хедж фондове изгубиха огромни суми, тъй като бяха заложили, че споменатите по-горе акции ще поевтиняват. Цялата суматоха се разрази вследствие на действията на случайни онлайн потребители, обединили се в социалните медии.

Големите движения бяха продиктувани от групата WallStreetBets в Reddit, чиито участници не за първи път обединяват усилия в опит да повлияят на цените. Мнозина от тях не купуват акции директно, а използват опции. Това им позволява да заемат големи позиции с относително малко средства – форма на левъридж, която усилва както потенциалните печалби, така и потенциалните рискове.

Ограничаване на явлението

Това, което още повече обедини инвеститорите, беше техният идол Илон Мъск, който подхрани ралито, публикувайки в Twetter краткото съобщение „Gamestonk!!“. Така се стигна до датата 28 януари, на която Robinhood Markets предприе крути мерки. Платформа за търговия с нулева комисионна, която даде лесен и удобен достъп до пазарите на начинаещи инвеститори, забрани купуването на акции на GameStop и на други популярни в Reddit компании.

По-късно Robinhood заяви, че се е наложило временно да ограничи покупките, тъй като огромното търсене на тези волатилни акции е довело до изискването за по-високи комисионни от клиринговите къщи. Платформата за търговия премахна ограниченията, след като се активизира и успя да набере повече средства.

Ние не искаме да спираме хората да купуват акции и определено не се опитваме да помогнем на хедж фондовете”, заявиха от компанията.

Все пак това не беше положително за дружеството, чиято мисия е да „демократизира финансите“. Robinhood прави лесна търговията с опции чрез смартфон и подтиква потребителите към създаването на акаунти, така че те да могат да спекулират с акциите със заети пари.

„Преди GameStop изглеждаше много по-трудно да се заемат пари, да се спекулира и да се заговорничи, ако не сте на Уолстрийт“, заяви Мат Столър в своя икономически бюлетин Big.

Тази битка обаче трудно може да бъде определена като революция. Мнозина малки инвеститори, които се насочиха към акциите на GameStop и други подобни компании, могат да се окажат силно засегнати. Някои от тях вече са. От пика в поскъпването на акциите на GameStop до 3 февруари цента им вече се беше сринала със 73%.

По-рано повечето хора игнорираха пазарите, дори когато те се покачваха. Ситуацията обаче видимо се промени през 2020 г. в резултат на пандемията и последвалото отегчение от блокадите. Контрапункт хората потърсиха в новите технологии, а някои от тях посегнаха и към приложенията за търговия с акции. Наличието на инструменти като Robinhood насърчи повече хора да навлязат на пазара.

Пазарите се справят достатъчно добре, така че да привлекат вниманието на хората и те да започнат да говорят за експеримента с инвестирането”, посочва икономистът Робърт Шилер.

Според него това търсене помага да се увеличават цените на активите, инвеститорите стават по-уверени и вниманието на все повече хора е привлечено от борсите. Манията около GameStop може да е оставила хедж фондовете, държащи къси позиции, в затруднено положение. Но като цяло популяризирането на пазарите работи чудесно за финансовата индустрия. Сериозните пари във финансовия сектор идват от обратното на късите продажби – „дългите“ залози, които поддържат ръстовете на цените.

Желанието на инвеститорите за дълги позиции е това, което насърчава ръстовете на печалбите, от които инвестиционните банки печелят, помагайки на компаниите да продават акциите си. Дългите позиции са тези, които подпомагат и взаимните фондове и ETF-ите, както и приложенията за търговия на криптовалути. Тръпката от дългите позиции е тази, която насочва част от парите на инвеститорите към посредници на Уолстрийт.

Различен, но с какво?

Robinhood е по-необичаен вид посредник. За разлика от мнозина на Уолстрийт, компанията не прави пари от посредничеството си между инвеститорите и пазара чрез прибирането на комисионна. Тя обаче все пак е вид посредник – в този случай психологически такъв. Платформата застава между инвеститорите и пазара с оригиналния си софтуер.  

Компанията е изградила приложението си, за да направи инвестирането по-познато и по-малко обезсърчаващо, стимулирайки хората да поемат контрол върху финансите си”, коментират от Robinhood.

Robinhood генерира повечето от приходите си чрез обичайната за индустрията практика, наречена плащане за поток поръчки. Тоест, когато инвеститорите купуват или продават акция или опция, те изпращат поръчката на външна платформа за търговия, която плаща на Robinhood. Тези компании плащат, тъй като печелят малко от “спреда” между това, което потребителите са готови да платят, и това, което продавачите са готови да вземат като обезпечение. Тези малки печалби стават големи, когато търговията се извършва в милиони, така че колкото по-високи са обемите на търговията, толкова по-добре за подобни дружества. Те реално не се интересуват дали пазарите растат, или се понижават.

От тази гледна точка би могло да се каже, че битката около GameStop отчасти е между различните организации на Уолстрийт. Хедж фондовете, държащи къси позиции, пострадаха, но някои гиганти зад кулисите без съмнение се справиха добре в резултат на високите обеми на търговия от индивидуалните инвеститори и волатилността.

Цялата тази висока инвестиционна активност можеше да е повод за оптимизъм, ако се свързваше с по-здрава икономика. Но фондовият пазар и цените на активите отчитат ръстове, които облагодетелстват най-богатите в света, докато повечето хора са изправени пред увеличена нестабилност на работните си места и бавен растеж на заплатите. До момента внезапният ентусиазъм към акциите на GameStop не направи много за самата компания и още по-малко за нейните служители.

Подкрепи Economic.bg