Илон Мъск посочи двете заплахи пред Tesla в момента

Продажбите на компанията остават добри на общия негативен фон

Илон Мъск посочи двете заплахи пред Tesla в момента

Снимка: БТА

2684 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Двойният удар – от глобалния недостиг на чипове и на кораби, е единственото, което в момента пречи на Tesla Inc. да поддържа растежа на продажбите над 50%. Това каза главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, цитира от Bloomberg.

„Имахме фантастична година, имахме рекордни доставки на превозни средства“, oотбеляза той по време на годишното събрание на акционерите на Tesla в Остин, Тексас в четвъртък. „Изглежда, че имаме добри шансове да запазим това и ако получим чиповете, можем да го направим. Надявам се този недостиг скоро да се облекчи.“

Мъск демонстрира увереност, че компанията все пак ще може да поддържа 50-процентен ръст на продажбите са „доста време“.

И докато недостигът на чипове доминира заглавията, свързани с автоиндустрията тази година, директорът на Tesla каза, че неговата компания – пионер в електрическата мобилност – се бори с „много“ предизвикателства във веригата на доставки. Едно от тях през третото тримесечие е била липсата на достатъчно кораби за пренос на стоки.

Имаше огромен недостиг на кораби.“

Дефицитът на чипове все още не изглежда да бави много Tesla. Компанията по-рано тази седмица отчете рекордни доставки на 241 300 автомобила в световен мащаб през третото тримесечие, надминавайки предишния максимум от 201 250 автомобила през второто тримесечие. Сравнени с представянето на останалите конкуренти в бранша, числата стоят добре на общия фон.

Като цяло играчите в автомобилната индустрия бележат спадовее в САЩ през периода юли-септември заради проблемите по веригата на доставките. General Motors Co. получи най-големия удар, като продажбите ѝ на родния пазар потънаха с една трета през последното тримесечие.

Мъск коментира, че „значителният натиск върху разходите“ във веригата на доставки е принудил Tesla да увеличи цените на автомобилите поне временно. Според него може да минат поне 12 месеца, преди нещата да започнат да се подобряват.

Трябва да преодолеем острия недостиг във веригата на доставки през 2023 г.“, каза той. „Оптимист съм, че ще е така.“

Подкрепи Economic.bg