Предложенията за работа в IT сектора в България намаляват

Като цяло търсенето на кадри в икономиката расте, като през септември най-голям ръст има при фармацията

Предложенията за работа в IT сектора в България намаляват

Снимка: Unsplash

9388 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Броят на обявите за работа през септември се запазва почти на нивото от юли и август, като има минимален ръст от 0.6%, показва анализът на HR компанията JobTiger. На годишна база броят на обявите е с 49% по-висок от отчетения през септември 2020 г.

С най-голям ръст на предлагането на работни места през миналия месец е секторът „Здравеопазване и фармация“, с увеличение от 21%. Причина за това е сезонното търсене на медицински кадри за позиции извън България.

Следващ по ръст е секторът „Административни и обслужващи дейности“, при който броят на обявите е нараснал с 12%. Това е и единственият отрасъл, при който през септември се наблюдава ръст на предложенията във всеки един от сайтовете за работа.

След него се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ (8%), „Търговия и продажби“ (7%), „Маркетинг и реклама“ (5.3%), „Счетоводство, одит, финанси“ (5%), „Строителство“ (3%) и „Производство“ (0.4%).

С най-голям спад на обявите през месеца е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-12%). За пръв път през 2021 г. наблюдаваме спад на обявите и в IT сектора – броят на предложенията през септември е намалял с 5%, но на годишна база той е със 128%.

Какви кадри се търсят в IT сектора?

С нарастващата популярност на IT индустрията, през последните години наблюдаваме тенденция все повече хора да се ориентират към професионално развитие в този отрасъл и да заемат позиции като младши специалисти и стажанти именно в този сектор.

  

Разпределението на обявите в IT сектора по ниво на квалификация през септември показва, че едва 10.4% от предложенията са за позиции за младши специалисти или стажанти. Най-голям е делът на обявите за експерти и старши специалисти с натрупан вече опит в сферата (84.2%), а останалите 5.4% са позиции за мениджмънт и управленско ниво на квалификация, сочи още анализът.

Дялово разпределение на обявите по сектори

През септември то е, както следва: секторът „Търговия и продажби“ заема челна позиция с 23% дял от общия брой обяви. След него се нареждат секторите IT  (16%), „Производство“ (15%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (12%), „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Логистика и транспорт“ (10%), „Строителство“ (5%),  „Здравеопазване и фармация“ (4%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа, показват данните. През септември те са се увеличили с 6% и представляват 11.3% от общия брой на обявите за работа. 

Предлагане по градове

Делът на обявите за работа в София продължава да нараства, като през септември той възлиза на 47% от общия брой. Дяловото разпределение на обявите за останалите водещи областни градове е, както следва: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3.3%), Русе (3%) и Стара Загора (2.5%). Заедно те съставляват 74% от всички предложения в страната. 

 

На месечна база броят на обявите в тези градове се е увеличил с 2%, като основно се дължи на увеличения брой обяви в София и Пловдив. Динамиката на предложенията във всеки един от водещите градове е, както следва: София (6%), Пловдив (3%), Варна (-8%), Бургас (-4%), Русе (-7%) и Стара Загора (-4%).

Подкрепи Economic.bg