Името на Тръмп ще стои на чековете с помощи за американците

Той дори е искал да ги подпише, но не е оторизиран за това по закон

Името на Тръмп ще стои на чековете с помощи за американците

Снимка: БТА

1120 ~ 2 мин. четене
Министерството на финансите на САЩ е наредило името на президента Доналд Тръмп да бъде отпечатано на чековете за помощи, които приходната агенция бърза да изпрати на десетки милиони американци. Този процес обаче може да забави доставката на чековете с няколко дни, заявиха висши служители на администрацията, цитирани от американски медии.

Според безпрецедентното решение, разпоредено в края на деня в понеделник, надписът „президент Доналд Дж. Тръмп“ ще стои в лявата част на чека. Данъчните ще изпратят чекове от по 1200 долара до 70 милиона американци през следващите дни.

Това е първият случай, в който при възстановяване на пари или изплащане на стимули на данъкоплатците от приходната агенция в чековете ще се изписва името на президента.

И въпреки че повечето хора, които получат чек, едва ли ще обърнат внимание какво пише на него, освен числото, решението е още един знак за усилията на Тръмп да придаде политическо значение на мерките срещу пандемията.

Държавният глава дори е предложил на министъра на финансите Стивън Мнучин, който ръководи службата за приходите, да му разреши официално да подпише чековете, според трима служители на администрацията, пожелали анонимност, пише MSN News.

Но президентът не е упълномощен да подписва плащания от американската хазна. Стандартна практика е държавен служител да подписва чекове, издадени от Министерството на финансите, за да се гарантира, че държавните плащания са безпартийни.

Вместо това чековете ще носят името на Тръмп в колона под реда, който гласи „Плащане за икономическо въздействие“, заявиха служителите на администрацията.

Чековете ще носят подписа на длъжностно лице в Бюрото на фискалната служба, отдел в Министерство на финансите, който отпечатва чековете. 

Чековете идват след директни депозити, направени през последните дни по банковите сметки на около 80 милиона души. Тези плащания не включват името на Тръмп.


Подкрепи Economic.bg