Имотният пазар в София излиза от стихията, но остава динамичен

Много от имотите в столицата се купуват още на \"тъмно зелено\", отчитат експерти

Имотният пазар в София излиза от стихията, но остава динамичен
4871 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Въпреки стихията, която се завъртя на имотния пазар в София през последните години, то сега се усеща леко успокояване. Трендът продължава да е много динамичен, жилища се строят, офиси също, но България изостава с тежката бюрокрация в сектора и с липсата на нови технологии. Това са изводите от мненията на експертите в панел „Имоти” на ежегодното събитие „Шумът на парите”.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES обясни, че поглеждайки всички статистики на пазара на имоти има ръстове, но има известно забавяне на цените на имотите в големите градове, макрорамката, отпуснатите жилищни кредити и др. "През тази година се забавят процесите от миналата година, не са така стихийни вече и започват да се уравновесяват и се нормализира и имотният пазар", обясни тя. 

Ситуацията на пазара на имоти е много динамична, тъй като в момента се строят и жилища, и всякакви други имоти, каза изпълнителният директор на ЕРА България Антон Андонов. Специалистът даде примери със статистика като обясни, че в само в София през 2017 г. са започнати 21% повече нови строежи спрямо 2016 г. Тенденцията важи и за Пловдив, където са 35%, Бургас – 66%.

Андонов говори и за саморегулацията, което означава на пазарен принцип да се подобрява средата и продукта, който се предлага. „По един или по друг начин по-големите участници, на който и да е пазар са обречени да са двигателите на позитивното развитие”, добави специалистът. 

По отношение на жилищата той обясни, че новите строежи 1500-2000 РЗП, които са по 10-20 апартамента в квартали с добра инфраструктура, се продават не на зелено, а на „тъмно зелено”, тоест дори без разрешение за строеж, а те се продават като топъл хляб, "Докато тези сгради се продават толкова лесно, инвеститор няма нужда от саморегулация, няма нужда и да вкарва нови технологии или да се консултира с фасилити компании как ще я поддържа, тъй като той не мисли за това". 

Андонов обясни, че това не означава липса на качество при малките сгради, но инвеститорите нямат стимул да се усъвършенстват, защото пазарът не им го налага.  

„На другия полюс са големите компании, които са обречени да въвеждат новите технологии и позитивната промяна на пазара, на който работят”, каза изпълнителният директор на ЕРА България Антон Андонов.  По думите затова има много хубави и успешни проекти, които разполагат с всичко необходимо.

„Затова и специалистите казват, че имотният пазар по отношение на новото строителство се движи на минимум две паралелни скорости”, отчете като тренд специалистът.

Полина Стойкова още обясни по-слабия отчетен ръст на разрешителните за строеж в цялата страна от началото на годината с това, че има много по-малки градове, в който не се строи и те рефлектират върху цялостната статистика. „Поглеждайки цялата информация за страната тя не е толкова впечатляваща, но има отделни градове, основно шестте големи града, където статистиките изглеждат доста позитивни”, каза експертът. 

Тя засегна и темата с новите технологии, които помагат на имотния пазар и няма да изместват професионалистите в него. „Напротив - ще отворят нови възможности и ще ни позволят да се концентрираме върху човешките отношения”, каза Стойкова.

Ако имотният пазар приложи всички технологични възможности, това ще доведе само до ползи, заключи специалистът.

„Процесът на получаване на разрешителни на строеж в Талин е в пъти по-бърз, отколкото у нас. Там за 6-7 месеца приключва процесът по проектиране и получаване на разрешително за строеж. В София тази процедура за последния ни проект отне две години и два месеца”, коментира управителят на българския клон на естонската компания ARCO REAL ESTATE Евгени Василев.

Коментари: 0