Индексите тръгнаха надолу заради големи загуби на търговци и банки

Щатският долар изгуби позиции спрямо основните си конкуренти, което повиши цената на златото

Индексите тръгнаха надолу заради големи загуби на търговци и банки

Снимка: БТА

504 ~ 2 мин. четене
Във вторник търговците на дребно и банковия сектор реализираха големи загуби, с което поведоха водещите индекси към отрицателна територия. За първи път в последните четири дена индексите завършиха на загуба, като Dow Jones се раздели с 390.51 пункта при ниво от 24206.86. S&P 500 изостана с повече от процент, докато Nasdaq Composite се понижи с половин процент до 9185.10 пункта. 

Малко преди края на търговската сесия бяха публикувани новини, който засилиха опасенията за ефективността на тестовата ваксина от био фармацевтичната компания Moderna. В следствие на това акциите на Moderna се сринаха с 10%. Допълнителна тежест върху пазара оказаха негативните финансови данни за редица компании. 

В Европа преобладаваше смесена търговия, при която немският индекс DAX запази положителните си резултати, като завърши деня с покачване от 0.15%. На борсата в Лондон повече бяха продажбите, който понижиха индекса FTSE 100 до малко над психологическата граница от 6000 пункта. 

През изминалия ден щатският долар изгуби позиции спрямо основните си конкуренти, което повиши цената на златото. Отлива от рискови активи допълнително повиши интереса към ценния метал, който поскъпна до 1745 долара. 

Акцентите днес 

Икономически данни – Япония

В сряда Федералният резерв ще публикува протокола от заседанието си през април. В становището си за основния лихвен процент от миналия месец FED заяви, че ще поддържа нивата почти до нула, докато не се увери, че страната се е справила с трудностите и заплахите за навлизане в рецесия са отминали. 

Инструмент на фокус

Lufthansa – Дневна 

Акциите на авиокомпанията предимно се свързват с поевтиняваме през последните седмици, но на дневна графика се вижда образуване на дивергенция, което може да е сигнал за приключване на низходящото движение и предстоящо обръщане. Възможно е влизане в дълга позиция при пробив и задържане на цената над 50 дневната средна, но трябва да се има предвид, че това е рисков сигнал, при който трябва да се пласира близък стоп. 

AUD/USD – Дневна

Австралийският долар набира преднина пред щатския си конкурент, което говори за развитие на възходящото движение, което очакваме да тества нивата около 0,67. Валутната двойка тества съпротивата, образувана от локалните максимуми, при което може да се образува троен връх или да видим импулсен пробив и поскъпване. Може да се пласира отложена поръчка за покупка над съпротивата около 0,6586.

XPT/USD – Дневна

Платината се завръща след голямото понижение до цена от 550 долара. Пробив над тренд продължаващ модел триъгълник насочи метала към по-високо стойности, като смятаме, че движението ще тества нивата около 1000 в средносрочен план. Препоръчително е да се търсят нива за покупка при задържане на цената над 50 SMA.

S&P 500 – Дневна 

Широкият индекс на щатите се намира в зона на консолидация , непосредствено над 50 дневната средна, което предразполага за формиране на нова възходяща вълна. Това дава предпоставки за пласиране на чакаща поръчка над горната граница на рейнжда с цел достигане до нива над 3250 пинкта.
Коментари: 0