Индия отказа да обяви срок за постигане на въглеродна неутралност

Пътят за постигането на целта е по-важен, изтъква правителството на третия най-голям емитент на парникови газове в света

Индия отказа да обяви срок за постигане на въглеродна неутралност

Снимка: Unsplash

364 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Индия се отказа да обяви краен срок за постигане на въглеродна неутралност, обръщайки гръб на призивите на световните икономики. Страната заяви, че е по-важно светът да начертае пътна карта, чрез която да спре тяхното повишаване сега.

Индия, третият по големина емитент на парникови газове в света след Китай и САЩ, трябваше да обяви в сряда срок, в рамките на който да стане въглеродно неутрална. Останалите държави си поставиха за цел да постигнат това до средата на века.

Министърът на околната среда Бхупендра Ядав обаче заяви, че обявяване на подобен срок няма да реши проблемите с климатичните изменения.

По-важно е колко въглерод ще оставите в атмосферата, преди да достигнете нетни нулеви въглеродни емисии.“  

Съединените щати, Великобритания и ЕС са определили 2050 г. като целева дата за постигане на своята неутралност. От този момент нататък ще отделят само толкова парникови газове, колкото могат да бъдат абсорбирани от горите и почвите. Китай и Саудитска Арабия си поставиха срок за това до 2060 г.  

Според критиците обаче тези времеви линии са безсмислени, тъй като сега липсват осезаеми действия, за да спре отделянето на газове. 

Между сега и средата на века, когато се очаква всички да достигнем нулата, Съединените щати ще отделят 92 гигатона въглерод в атмосферата, ЕС 62 гигатона, а Китай зашеметяващите 450 гигатона“, посочва Ядав.

Между 31 октомври и 12 ноември представители от 200 държави ще се срещнат в Глазгоу, Шотландия, за да обсъдят мерки за предотвратяване на катастрофалните последици върху природата, докато не се постигнат нетните нулеви въглеродни емисии.

Подкрепи Economic.bg