Индонезия блокира спиртните напитки от ЕС заради палмовото масло

Джакарта отрече, че това е свързано с политиките на блока за намаляването на използването на палмово масло

Индонезия блокира спиртните напитки от ЕС заради палмовото масло

Снимка: Pixabay

772 ~ 2 мин. четене

Европейските производители на спиртни напитки срещат трудности при износа на напитки в Индонезия на фона на напрежението, което се създаде между двете страни заради решението на ЕС да да намали използването на палмово масло в транспортните горива.

Индонезия е най-големият износител на палмово масло в света.

SpiritsEurope, която представлява най-големите европейски производители на спиртни напитки и национални асоциации, заяви в четвъртък, че е научила от членовете с бизнес в Индонезия, че страдат от закъснения в получаването на одобрение за внос на продукти на ЕС в страната.

Индонезия регулира вноса на алкохол чрез годишен план за внос и дистрибуция.

Производителите на спиртни напитки констатираха, че продуктите извън ЕС, като текила, се одобряват бързо, но продуктите с произход от ЕС не се, твърди източник от индустрията.

Diageo, най-голямата компания за алкохолни напитки в света, отказа да коментира.

В Джакарта официален представител на търговското министерство потвърди, че има някои забавяния при издаването на лицензи за внос на спиртни напитки от Европа. Той обаче отрече то да е в отговор на плана на ЕС за постепенно премахване на използването на палмово масло от възобновяеми горива.

„Това е само за пазарните предпочитания. Изглежда, че пазарът иска алкохолни напитки от Америка ”, добави той днес.

Индонезия, която заяви, че ще подаде жалба на Световната търговска организация срещу ЕС по въпроса за палмовото масло, заплаши да се откаже от Парижкото споразумение за климата и заяви, че разглежда отношенията с членовете на ЕС.

Премиерът на Малайзия каза пред Reuters миналата седмица, че ЕС рискува търговска война заради палмовото масло.

Европейската комисия заяви, че проверява ситуацията на място и проучва възможните допълнителни мерки, прилагани към вноса на алкохол от ЕС.

Коментари: 0