Индустрията ще понесе щети за милиарди, ако Huawei бъде изключена от 5G

Отстраняването на бранда от британската мрежа например ще струва £2 млрд.

Индустрията ще понесе щети за милиарди, ако Huawei бъде изключена от 5G

Снимка: БТА

Изключване на Huawei от 5G мрежите не е така просто, тъй като това би навредило както на индустрията, така и на потребителите. Отстраняването на технологията на бранда от 5G инфраструктурата на Обединеното кралство например може да създаде прекъсвания на сигнала за мобилни телефони и да струва на телекомуникационната индустрия до 2 милиарда британски лири, сочи анализ на  експерти в бранша.

Телекомуникационните оператори на Острова вече са започнали дискусии с конкуренти на Huawei, като Ericsson и Nokia, коментират източници от индустрията пред The Telegraph. Вярва се обаче, че всеки заместващ комплект от съперниците ще се оскъпи.

Допълнително усложнение е, че изграждането на 5G като цяло се осъществя, като се стъпи върху вече съществуващата 4G инфраструктура. Това би означавало, че операторите ще са принудени да премахнат досегашната си мрежа, базирана на Huawei, като това ще доведе до натрупване на още разходи. 

Голяма тревога е, че подобен подход би означавал хората да останат без достъп до 4G за някакъв период от време, обръща внимание на анализаторът Матю Хоует. Евентуалните прекъсвания ще са изключително разочароващи за операторите, смята и Джеймс Барфорд, директор на звеното за телекоми в Enders Analysis. 

В неделя Telegraph съобщи, че Великобритания може да прекрати използването на технологията на Huawei в своята 5G мрежа, въпреки че по-рано даде ограничен достъп на компанията до нея, по-точно до периферията ѝ. Натискът от САЩ обаче, с които на Лондон предстои да сключат ново двустранно споразумение заради Brexit, расте. 

Коментари: 0