Пандемията забави инфлацията до четиригодишно дъно

Постигнатият темп на нарастване на цените на дребно през 2020 г. е около смятаният от ЕЦБ за здравословен

Пандемията забави инфлацията до четиригодишно дъно

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Средногодишната инфлация през 2020 г. достигна 1.7%, което е най-ниското ѝ равнище от 2016 г. насам, показват данните на Националния статистически институт. Темпът на нарастване при цените на дребно е около стойностите, които според Европейската централна банка се смятат за здравословни - около 2%.

Статистиката показва, че пандемията значително е забавила ръста на цените на дребно, който през изминалите три години се движеше неизменно в посока нагоре - от 2.1% през 2017 г. до 3.1% през 2019 г. До голяма степен това се дължи на поевтиняването на петрола, което направи по-евтино производството и транспорта на стоки заради поевтиняването на горивата.

Данните показват, че през изминалата година най-много са поскъпнали финансовите услуги - с 21.1%, а най-много са поевтинели горивата и смазочните материали.

Годината започна с ръст на цените от над 4%, който постепенно се забавяше, а през декември достига едва 0.1%. Месец септември пък бе първият от началото на годината, в който годишната инфлация падна под границата от 1%.

Tpaдициoннo oĸoлo декемврийските празници ръст на цeнитe се наблюдава при caмoлeтнитe билeти – с 11.5% на годишна и с 25.9% на месечна база. Поскъпват също така книгите – с 4.7% на месечна база, но на годишна поевтиняват – с 2% благодарение на намалението на ДДС за тях от 20 на 9%.

Благодарение на позволението на ресторантите в хотелите да работят в навечерието на посрещането на новата година, интересът към почивките по курортите нарасна, а с това - и цените там. Така пакетните услуги за почивка и пътувания поскъпнаха с 3.3% спрямо миналата година и с цели 18.2% спрямо ноември.

Впечатление прави още, че цените в сектора на развлечението и културата растат с 9.5% на месечна база в момент, в който малко от услугите там работят, а цените на облеклото и обувките падат с близо 2% спрямо ноември и с близо 5% спрямо декември 2019 г.

Като цяло месечната инфлация през декември е 0.5%. При храните поскъпват зелето - с 12.3%, чесънът - с 3.7%, олиото - с 3.3%, но поевтиняват листните зеленчуци - с 6.1%, краставиците - с 5.1% месото от едър рогат добитък - с 2.2%, свинското - с 0.7% и кашкавалът - с 1.1%.

При нехранителните продукти през декември уредите за отопление поскъпват с 1.5%, масовият бензин - с 0.3%, а дизелът с 0.6%, лаптопите - с 1.1%, гумите за автомобили и велосипеди - с 1.3%, козметичните услуги - с 1.5%.

Коментари: 0