Интервенциите от Китай продължават

Златото остава силно, нараства с 1,5% само за ден

Интервенциите от Китай продължават
168 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Вчера пазара остана със смесени настроения след оповестения протокол на Фед, който показа оспорвано гласуване при повишението на лихвите през декември. Евро/долар беше купувано от макро фондове, но дребните играчи, корпорациите и банките бяха продавачи в двойката. При покачване нивото 1,10 остава силна съпротива.

Високодоходните валути продължават да потъват, като австралийският долар слезе под 100-дневната пълзяща средна, която се намира на 0,7167. От тук нататък липсва сериозна подкрепа до дъното за 2015 г. на 0,6900.

Щатският долар преодоля лесно и психологическото ниво от 1,40 срещу канадския долар, като за това помогна и силния спад на цената на петрола. Канадският долар е една от малкото валути, която не се възползваха от разпродажбите на щатската валута през декември.

При новините стана ясно, че измерването на частните работодатели в САЩ е отчело ръст на заетостта с 257 хил. през декември при предишно покачване от 217 хил. и очаквания за 198 хил. В същото време търговския дефицит на САЩ се е свил през ноември до -42.37 млрд. долара, а поръчките на фабрични стоки са спаднали с 0,2% след предходния растеж от 1,5%.

Суровини

Златото остава най-силната суровина тази седмица, въпреки силата на долара. Повишеното избягване на рискови покупки подкрепя по естествен начин жълтия метал и вчера той нарасна с 1,5%. Слабостта на капиталовите пазари, рекордните къси позиции при фючърсите и продължващата девалвация на юана са основните двигатели зад силата на златото. След пробива на 50-дневната пълзяща средна, следващата съпротива се намира на нивата от 1102 долара за тройунция.

Среброто расте, но се представя по-слабо от златото. Слабостта идваща от индустралните метали и по-малкия брой къси позиции в сравнение със златото пречат на среброто да поддържа същата скорост на растеж.

Платината, по подобие на среброто, не отчита същия растеж като златото.

Въпреки новините от Китай, че ще се нуждае от 150 килотона вътрешно произведена рафинирана мед, това не помогна на медта. Спадът на юана постави под съмнение перспективите пред търсенето на суровини като цяло и по-точно на индустриални метали.

Актуалните фючърси на Брент и лекия суров петрол се сринаха с 5,5-6% при разпродажби дошли заради опасенията за Китай, липсата на спад в предлагането, въпреки напрежението между Саудитска Арабия и Иран и при новината, че основното американско депо Кушинг разполага с рекордните запаси от 63,9 млн. барела.

Капиталови пазари

Вчера европейските борсови индекси отчетоха резки спадове заради слаб резултат на сектора на услугите в Китай и опасенията за ядрените възможности на Северна Корея. Пазарите пренебрегнаха по-добрия от очакваното резултат на сектора на услугите в еврозоната.

Американските индекси също затвориха на червено заради продължаващите опасения за световния икономически растеж, ниската цена на петрола и повишеното геополитическо напрежение. 

Подкрепи Economic.bg