Инвеститорите харесаха долара и стерлинга

8-месечно дъно на златото

Инвеститорите харесаха долара и стерлинга

Доларът разшири вчера печалбите си, тъй като пазара отново насочи вниманието си към неизбежното повишение на лихвите в САЩ. Долар/йена удари едномесечен връх на 124.20, докато еврото падна до почти двумесечно дъно от 1.0855. Зелените пари напредват тази седмица благодарение на коментарите на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен, че лихвите вероятно ще бъдат повишени по-късно през годината.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни също привлече вниманието на пазарите в момент когато опасенията около Гърция намаляват. Вчера той отбеляза, че решението за повишение на английските лихви от рекордно ниските им нива ще стане силно актуално в края на годината. По-рано през седмицата той каза също, че времето за повишение на лихвите наближава.

При тези развития не беше изненадващо, че паунда свали еврото на 0.6958, а срещу долара се котира днес сутринта на 1.5631 при двуседмичен връх в сряда на 1.5676.

Докато инвеститорите се насочиха към долара и паунда през тази седмица, то канадския, австралийския и новозеландския долар се сринаха до шест годишни дъна, тъй като силно поевтиняване на суровините намали шансовете за растеж в техните икономики. В подкрепа на това Канадската централна банка свали в сряда за втори път лихвите тази година. Почти сигурно е, че Новозеландската централна банка ще ги намали следващата седмица, а Австралийската все така остава с готовност по-скоро за техни намаления.

Канадският долар е на 1.2965. Новозеландският долар падна под 0.65 за първи път от юли 2009 преди да се стабилизира днес на 0.6535. Австралийският е на 0.7410 само ден след нивата от 0.7350, които бяха най-ниски след средата на 2009.

Търговията в Азия беше вяла при повечето затворени финансови центрове заради официални празници. По-късно днес излизат данни за инфлацията в САЩ.

8-месечно дъно на златото

Златото е на най-ниски нива за последните осем месеца и на път да завърши четвърта седмица с поевтиняване. Натискът идва от очакванията, че Федералния резерв ще увеличи лихвите тази година.

Спот цената е 1144 долара при дъно вчера на 1142.10 долара за тройунция, най-ниска стойност след ноември 2014. Жълтият метал получи удар тази седмица от изказването на председателя на Фед Джанет Йелен пред американския Конгрес, където заяви, че централната банка се насочва към повишение на лихвите тази година ако икономиката нараства според очакванията. В подкрепа на това развитие вчера стана ясно, че новите молби за помощи срещу безработица в САЩ са спаднали през последната седмица с повече от прогнозираното. В същото време увереността сред строителите на жилища достигна през юли девет и половина годишен връх.

Европа започна да финансира отново Гърция, след като парламента в Гърция одобри нова спасителна програма.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в четвъртък с 0.2 тона до 707.88 тона.

На пазарите азиатските акции растяха след покачването на Уолстрийт и намалялото напрежение около Гърция. Доларът продължи да поскъпва срещу еврото и йената, тъй като икономическите индикатори затвърждават аргументите за повишение на лихвите в САЩ до края на годината.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0