Били сме в по-тежко положение от Гърция

Риск е управителят на БНБ да запази стария екип, смята Иван Костов

Били сме в по-тежко положение от Гърция

Снимка: архив БГНЕС

Има смисъл да се помогне на Гърция, ако има висока гаранция, че тя ще излезе от тази ситуация. Това заяви бившият премиер Иван Костов настоящ директор на „Лаборатория управление на рискове” пред бТВ. Големият пролем е дали Гърция при тази влошена икономическа конюнктура ще може да изпълни такава тежка програма, изтъкна той.

Ние сме били дори в по-тежко положение от Гърция през 1990 и през 1997 г., припомни бившият премиер.

Според него е добре позицията на България, че не иска да дава пари в помощ на Гърция да бъде официализирана и аргументирана.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас разбра, че самоунищожава Гърция много късно, заяви още Костов.

Костов определи като голям риск решението на новия управител на БНБ Димитър Радев да остави в екипа си подуправителите на предшественика си Иван Искров.

Едно успешно дело срещу България би направило тези лица виновни за фалита и отнемането на лиценза на КТБ и всички членове на УС трябва да бъдат сменени, отбеляза Костов.

Той допълни, че не знае дали е имало натиск към новия шеф на БНБ да запази заместниците на Искров.

Костов подчерта, че Радев е експерт и специалист от най-високата възможна класа.

ДПС води кампания срещу мен с идеята, че нанася щети на Реформаторския блок, заяви още Костов. Това им е намерението и мисля, че успяват, посочи той.

Той прогнозира, че местният вот наесен практически е с предизвестен край - управляващите ще засилят позициите си в местната власт, а опозицията ще отслаби своите още повече. ДПС ще загуби много на местните избори противно на това, което се надяват, убеден е Костов.

Според него е важно какво поведение ще имат Патриотите, които могат да решат да преустановят участието си в управлението.

Костов прогнозира, че се очертава пълен мандат на Бойко Борисов като премиер, основно заради изключителната слабост на опозицията.

Коментари: 0