Инвестициите през тази година по-зле отколкото през 1996 г.

Очаква се икономически растеж между 1,8 и 2,5 %

Инвестициите през тази година по-зле отколкото през 1996 г.

Фискалният съвет съобщи, че инвестициите през тази година до момента са под нивото на тези през 1996 г. Според прогнозата икономическият растеж за 2016 г. ще е между 1,8 и 2,5%. Ръстът според приетия бюджет трябва да достигне 2,1% от БВП, а дефицитът да е до 2%.

Финансистът Любомир Дацов коментира, че липсата на инвестиции в икономиката е вътрешно предизвикателство за страната ни и мярката, която трябва да се предприеме, е да се намалят тежестите върху малкия и среден бизнес. Фискалният резерв отправи критики относно финансовата политика на страната в момента, защото липсвали задълбочени анализи на 3-годишната фискална програма.

От съвета посочиха още, че има 23% спад на износа ни към трети страни. Те отправиха забележка към правителството, че трябва да отчита спадът на растежа на глобалната икономика, както и да се има предвид рискът от колапс на икономики в Южна Америка, предаде ClubZ.

Въпреки това изводът, който направиха експертите от съвета, е, че прогнозата на правителството за основните макроикономически показатели в краткосрочен план е реалистична. Има рискове обаче в средносрочен и дългосрочен план, основно заради липсата на необходимите анализи.

Още през 2017 г. ниската усвояемост на еврофондовете на новия програмен период ще има негативно отражение върху ръста на потреблението.

Фискалният съвет беше създаден миналата година като независим орган по изискване на Европейската комисия.

Коментари: 0