iPhone става Made in India

Производството в Бангалор ще започне още през юни

iPhone става Made in India
3659 ~ 1 мин. четене

Технологичният гигант Apple ще започне да произвежда в Индия флагмана в портфолиото си – iPhone, и така на популярните смартфони вече ще пише Made in India, съобщава вестник Times of India. Фабриката ще се намира в град Бангалор, щат Карнатака, считан за един от големите технологични центрове на Индия. По информация на Министерството на електрониката и информационните технологии на щата началото на производството на смартфоните може да бъде сложено още през юни.

Така Индия ще е третата страна в света, в която се сглобяват iPhone апарати.

Щатският министър на информационните технологии Приянк Харге е заявил, че намеренията на Apple за производство на телефони в Бангалор е ключово за бъдещото развитие в Индия на екосистема в сектора на високите технологии, което е ключово за конкурентоспособността на страната.

Според прессъобщението министри от щата и официални лица са имали среща с висши служители на Apple, включително базираният в Купертино Прия Баласубраманиам, вицепрезидент за iPhone операциите на компанията, и Али Ханафер, старши мениджър по връзките с властите за Индия и Близкия Изток.

Още през декември Apple е публикувала обяви за работа за фабриката в Бангалор, включително програмен мениджър за iPhone операциите, допълва изданието.

В Индия Apple има едва 2% дял на пазара на мобилни телефони, далеч зад основния си конкурент Samsung.  Американската компания обаче държи половината пазар на скъпи модели, за каквито се считат смартфоните с цени над 450 долара. И продажбите й растат бързо, коментира Би Би Си.

Фабриката в Бангалор е на доставчика на части за Apple - тайванската Wistron Corp. Друга тайванска компания - Foxconn, управлява най-голямата фабрика за части за iPhone в Китай.

Подкрепи Economic.bg