Иран и Франция – приятелство за 15 млрд. евро

Двете държави отварят нова страница в отношенията си

Иран и Франция – приятелство за 15 млрд. евро
272 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

15 милиарда евро - на тази сума се оценяват търговските споразумения, подписани от страна на Иран и Франция по време на посещението в Париж на иранския президент Хасан Рухани. Премахването на санкциите срещу Ислямската република отваря пътя на френския бизнес обратно към Иран - до тяхното въвеждане, Франция изнасяше за Иран стоки за около 2 милиарда евро годишно.

Един от тези договори стана сделката за 400 милиона евро между френския автомобилен производител PSA Peugeot-Citroen и иранската Khodro: преди санкциите, за Peugeot Иран в втория пазар за износ. Сега Peugeot Citroën и Khodro ще създадат съвместно предприятие.

Директорът на Peugeot Карлос Таварес:

"До края на 2017 г. ще можем да пуснем три нови продукта, съгласно актуализираните технологии за нашите ирански клиенти. Ще вложим необходимия капитал за производство на 200 хиляди коли годишно."

Интересите на Иран се простират доста далеч - така, за следващите 10 години, той ще купи от европейския консорциум Airbus - 118 пътнически самолета. Френската железопътна компания SNCF планира да участва в модернизацията на железниците на Иран.

И накрая, подписано е и споразумение с петролна компания Total, която преди санкциите работеше от 20 години в страната. По-рано ръководителят на Total заяви, че корпорацията планира да купи ирански суров петрол, веднага след като ограничения бъдат премахнати.

Подкрепи Economic.bg