Иран ще заобикаля „с гордост“ американските санкции

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Иран ще продава своя петрол въпреки решението на Тръмп

Иран ще заобикаля „с гордост“ американските санкции

Протест пред американското посолство в Техеран

Снимка: БТА

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Иран ще продава своя петрол и ще заобикаля с гордост възобновените санкции на САЩ, насочени срещу жизненоважните за страната енергиен и банков сектор, предадоха Ройтерс и Франс прес.

„Америка иска да сведе до нула продажбите на ирански петрол. Обявявам, че ще заобикаляме с гордост вашите незаконни и несправедливи санкции, тъй като те противоречат на международното право“, изтъкна Рохани в телевизионно изявление.

Шест месеца след като изтегли САЩ от международното ядрено споразумение за Иран от 2015 г., американският президент Доналд Тръмп възстанови от днес още по-драстични санкции срещу иранския петролен и финансов сектор - ограничения, които бяха отменени по време на управлението на Барак Обама.

„Намираме се в състояние на икономическа война и ще се изправим срещу една власт на заплахи. Не мисля, че досега в американската история е имало в Белия дом някой, който толкова много да нарушава международното право и международните конвенции“, допълни Рохани.
Коментари: 0