Иран унищожи 100 000 сателитни антени

Според властите телевизията развива корупция и води до разводи

Иран унищожи 100 000 сателитни антени
Иранските власти са унищожили 100 000 антени и други съоръжения за приемане на телевизия от сателит, съобщават местни медии, цитирани от АФП и БТА.

"Цялото оборудване е предадено доброволно от гражданите", съобщила вчера агенция basijnews.ir, орган на милицията "басиджи" - паравоенно формирование на влиятелния Корпус на гвардейците на ислямската революция.

"Един милион души участваха в тази програма", заяви ръководителят на "басиджи" ген. Мохамад Реза Нагди на пресконференция преди унищожаването на уредите на официална церемония в Техеран.

По думите му сателитните телевизии като цяло развиват корупцията и развалят културата на обществото, водят до повече разводи, повече дрога и несигурност.

Макар и масово неспазван, законът забранява притежанието и продажбата на уреди за приемане на сателитна телевизия, като глобата за нарушителите може да бъде от 30 до 2800 долара.

Полицията често прави обиски, за да конфискува такива антени, които се виждат по покривите, припомня АФП.

Шефът на "басиджи" разкритикува предложението на министъра на културата Али Джанати, който в петък призова за смекчаване на закона, нарушаван от 70 процента от иранците. (Населението на Иран е 80 милиона души.)
Коментари: 0