Ирански дипломат: Самолетът на Борисов не е допуснат заради техническа грешка

Според посолството на Иран в София причината за случилото се е несъответствие за предоставената информация за полета

Ирански дипломат: Самолетът на Борисов не е допуснат заради техническа грешка

Темата със самолета, с който премиерът Бойко Борисов не можа да премине над Иран, е обсъдена от ирански дипломат и временно управляващия посолството на Иран в София Хасан Дотаги. Това съобщават в официално съобщение до медиите от Министерство на външните работи (МВнР).

„Представителят на Иран изразява дълбоко съжаление във връзка със случая и уверява, че става дума за техническо недоразумение”, става ясно в изявлението. Според българската страна проявеното отношение е неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между двете държави последните години.

Малко по-късно се появи информация и от посолството на Иран в България, според която причината самолeтът да не е допуснат да премине над страната е несъответствие за предоставената информация за полета. „В отговор на официалната молба на посолството на Република България в Техеран от 8 ноември 2017 г. за получаване на разрешение за преминаване на правителствения самолет превозващ министър-председателя Бойко Борисов и придружаващата го делегация, незабавно е издадено необходимото разрешение на 9 ноември 2017 г.”, казват от институцията.

Според тях обаче поради несъответсвие в обявените данни по време на полета с информацията, представена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не е позволено.

От посолството на Иран също напомнят дългогодишните отношения между двете държави и тяхното продължване.

Става въпрос за самолета Aibus на авиоотряд 28, с който Борисов и водената от него делегация пътуваха до официалната среща в Саудитска Арабия. Той не бе допуснат да прелети над територията на Иран и това е наложи преминаване над територията на Ирак.

Коментари: 0