Управляващите предложиха по-големи квоти за внос на работници

Искането на бизнеса за удвояване на работниците от трети страни е официално внесено

Управляващите предложиха по-големи квоти за внос на работници

Снимка: Economic.bg

940 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Управляващата коалиция внесе между първо и второ четене на Законопроекта за изменение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които да вдигнат квотата за брой работници, които да бъдат наемани от страни извън ЕС. Сега тези работници могат да са до 10% от общия брой служители в дадено предприятие, но с последното предложени делът може да бъде 20 и дори 35%, в зависимост от вида на фирмата.

Измененията са предложени въпреки противопоставянето от страна на синдиката КТ „Подкрепа” на последния Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 31 януари. „Имаме достатъчно безработни, с достатъчно ниво на образование“, заяви тогава Ваня Григорова, икономически съветник на синдиката.

„Евроинтеграцията и това, че синдикатите я подкрепят безусловно е ясно. Именно в този тон на добронамереност, когато има европейски норми и те следва да бъдат транспонирани в българското законодателство, да се прокарват едни елементи на разрушаване на съществуващите индустриални отношения и да се прокарват някои неща, които са традиционно в диалога между социалните партньори (бизнес, синдикати и социално министерство – б.р.) изглежда малко недопустимо“, коментира и Александър Загоров от КТ „Подкрепа“.

С увеличаването на дела на работниците от трети страни в компаниите правителството ще направи втора стъпка за облекчаване на такива служители в България. През ноември парламентът одобри промени, според които срокът на синята карта на ЕС за внос на висококвалифицирани служители, които не са граждани на Блока, да се увеличи от 1 на 4 години.

Подкрепи Economic.bg