Ислямисти атакуваха хотел в Мали, държат 170 заложници (обновена)

Екстремистите влезли в зданието на хотел \"Радисън\", намиращ се в сърцето на столицата

Ислямисти атакуваха хотел в Мали, държат 170 заложници (обновена)

Въоръжени лица нападнаха луксозен хотел в Бамако, столицата на Мали. Държат заложници, предаде агенция Reuters, позовавайки се на високопоставен източник от силите за сигурност и на очевидци.

Франс прес цитира съобщение на компанията, която притежава хотел "Радисън", в което се казва, че двама души държат за заложници 140 гости на хотела и 30 души персонал.

Нападението над хотела, който се намира в западната част на центъра на града, близко до министерства и дипломатически служби в бившата френска колония. Всичко това се случва само седмица след кървавите атентати в Париж, по време на които загинаха 129 души.

Според Depeche Du Mali (местен сайт) обаче нападателите са били около десет души. Изданието пише, че има няколко ранени, които са откарани в болница и отбелязва, че атакуваният хотел "Радисън“ е имал репутация като едно от най-сигурните места в Бамако.

България е изпратила 4-ма медици на Мисия на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. От министерството поддържат непрекъснато връзка със сънародниците ни. "Нашите медици в Мали са в безопасност, те по никакъв начин не са засегнати от терористичният атентат, който разтърси столицата Бамако", потвърдиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

"Всичко се случва на седмия етаж. Джихадистите стрелят в коридора", заяви източник от местните сили за сигурност.


Целта на нападателите са били екипажи на френската авиокомпания "Ер Франс", съобщи електронното издание "Жьон Африк", като цитира източник, близък до управата на хотела. Седмият етаж, където се развиват действията, по принцип е бил резервиран точно за тези екипажи. Съвсем наскоро обаче мястото е било променено от съображения за сигурност. По-късно държаните като заложници служители на "Ер Франс" са били освободени от малийските сили за сигурност.

Въоръжените мъже са пристигнали с автомобил на мястото около 7.00 ч. местно време (9.00 ч. българско време), като нахлули през бариерата, поставена от съображения за сигурност, пише още Reuters. Войски на малийската армия са на разположение около хотел "Радисън”, а малко по-късно беше съобщено, че има и френски войски.

Половин час след началото на щурма на американските спецчасти, източник от управата на хотела съобщи, че нападателите са разделили заложниците на три групи. Те били отведени съответно в сутерена на хотела, на един от паркингите и в склад, като и трите места са най-труднодостъпни отвън.

Последна информация

Заложническата драма в Мали е приключила с 27 загинали, убити са двама въоражени ислямисти, след като малийски командоси щурмуваха хотел „Радисън". По информация на АФП жертвите са 22, а в операцията са участвали и френски командоси. 
 
Всички заложници в хотела са освободени, съобщи малийският министър на вътрешната сигурност полковник Салиф Траоре. Все още обаче не се знае още каква е съдбата на нападателите, за които по-рано бе съобщено, че са се барикадирали на седмия етаж на сградата. 

Групировката обяви, че е организирала нападението заедно с Ал Кайда в ислямски Магреб.„Ал Мурабитун” се оглавява от алжирския ислямист Мохтар Белмохтар, за когото през юни се твърдеше, че е убит при американски въздушен удар, но после се оказа жив, припомня Reuters. 

Източник от ООН посочи, че военнослужещи от контингента на световната организация в Мали са намерили 27 тела и претърсването на хотела продължава. Миротворците са видели 12 тела на подземния етаж и 15 тела на втория етаж. В заложническата драма е загинал белгиец, високопоставен държавен служител, който бил в командировка в Мали, предаде Dariknews. 

Средгостите на хотела е имло чужденци от най-малко 14  държави. Сред заложниците е имало и 45 малийци. По думите на малийския министър на вътрешната сигурност 76 души са били освободени от силите за сигурност. 
 

Коментари: 0