„Ислямска държава” готви нови атентати в Европа

Терористите се насочват към масови мероприятия, където се събират много хора

„Ислямска държава” готви нови атентати в Европа
500 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

САЩ разполагат с информация, че екстремистки групировки, сред които „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ (ИД), планират нови терористични актове срещу американски граждани и интереси в чужбина, включително и в Европа.

Това се посочва в актуализираното предупреждение за глобалната заплаха от тероризма, публикувано от Държавният департамент на САЩ.

„Надеждна информация показва, че такива групи като ИД и „Ал Кайда“, а също и техните подразделения, продължават да планират извършването в близко бъдеще на нападения в Европа. Всички европейски страни са уязвими за атаките от транснационалните терористични организации“, обявяват от институцията.

Европейските власти продължават да предупреждават за възможност от атаки, извършени от самотни индивиди, вдъхновени от екстремистки организации, които могат да възникнат с малко или никакво предупреждение.

Екстремистите се насочват към големи спортни събития, театри, отворени пазари, авиационни услуги, транспортни системи, както и обществени места, където се събират много хора.

Властите смятат, че има голяма вероятност терористичните атаки в Европа да продължат, след като европейски граждани, които са членове на ИД, се върнат от Сирия и Ирак.

Европейските правителства предприемат действия, за да се предпазят от терористични атаки. Въпреки това, всички европейски страни остават потенциално уязвими.

Досега са били осуетени 75 заговора на ИД срещу западни страни. САЩ са основната мишена на групировката, се казва в отделно изявление на председателя на Комисията за вътрешна сигурност на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол.

Подкрепи Economic.bg