„Ислямска държава“ има ново смъртоносно оръжие

Джихадистите са изпробвали бомба от нов тип в кървавата атака в Багдад

„Ислямска държава“ има ново смъртоносно оръжие

Терористите от „Ислямска държава“ най-вероятно са създали бомба от нов тип, съобщава BBC.

През юли джихадистите извършиха най-смъртоносната си атака – 292 души загинаха при взрив на кола бомба в иракската столица Багдад.

Експлозията в кв. Карада обаче не е причинена от обикновена бомба. Джихадистите са използвали нова тактика, която им е помогнала да преминат незабелязано през КПП-тата в иракската столица. „Досега не сме виждали нещо подобно и това е много тревожно“, заявяват от службите за сигурност.   

За атентата е използвано самоделно взривно устройство, заложено в автомобил – често използван метод от джихадистите. Разположението им и начинът, по който си взаимодействат, обаче са различни от досега.

„Това е изключително трудно да се направи“, отбелязва експерт по експлозивите, свързан с разследването.

Според него бомбата вероятно е направена във Фалуджа, докато градът беше под контрола на джихадистите. „Даеш са вложили много в идеята как да минават през КПП-тата“

Бомбата е направена по инструкции, достъпни в интернет, но са внесени подобрения, така че по-трудно да бъде открита при проверка и да нанесе повече поражения. Експерти посочват, че химическият състав на бомбата е „уникален“.

„Свикнали се с големи пожари, но химикалите в тази бомба досега не са използвани в Ирак. Това беше нещо уникално, странно и страшно", коментира бригаден генерал Кадим Башир Салех.

Подобна химическа смес е използвана само веднъж досега – при атентат на Ал Кайда от 2004 г., припомня експертът по сигурността Хишам Ал-Хашими.

Бомбата е избухнала при преминаването на микробус по тясна уличка, пълна с хора. Тя е нанесла сериозни поражения на околните сгради и е предизвикала множество вторични пожари, които са се оказали най-смъртоносни.

Пламъците са обхванали околните сгради, вземайки за заложници хората вътре. Хората са скачали през прозорците на улицата, за да се спасят. Малцина обаче са успели.

Според експерти новата тактика на джихадистите е „изключително сериозна и опасна“.

Коментари: 0