„Ислямска държава“ забрани бурките

Забулена жена атакува и уби няколко бойци на джихадистите

„Ислямска държава“ забрани бурките

Терористичната групировка „Ислямска държава“ забрани на жените да носят бурки в контролираните от нея територии. Ограничението влиза в сила след като няколко командири на джихадистите са били атакувани от забулени жени, съобщи International Business Times.

Забрадените жени обаче вече не са добре дошли в територията около основната крепост на групировката – Мосул, след като неизвестен нападател уби техни високопоставени командири.

Двама бойци на джихадистите станаха жертва на забулена жена в Ал-Ширкат, който е под контрола на ИД от средата на 2014 г. Тя е била въоръжена с пистолет и е открила огън по тях.

Друг член на групировката е бил атакуван в Мосул, което предизвика екстремистите да вземат допълнителни предпазни мерки и предупредиха членовете си да бъдат особено внимателни.

Забраната е изненадваща предвид факта, че доскоро джихадистите биеха и дори убиваха жени, отказващи да покриват косите и лицата си на публични места в Ирак. Същото се случваше и в съседна Сирия.

Миналия месец множество жени в сирийския град Манбидж изгориха черните си дрехи, а мъжете демонстративно избръснаха брадите си, след като градът бе освободен от властта на терористите.

Поне 550 жени обаче доброволно са станали част от самообявилия се халифат на ислямистите, някои от тях дори са участвали активно в бойните действия. Те са формирали подразделението Ал-Ханса, отговарящо за съблюдаването на морала на жените в Рака.

Коментари: 0