Италианската Saipem ще изгради последната част от „Северен поток 2”

Санкциите на САЩ срещу Русия обаче може да забавят реализацията на проекта

Италианската Saipem ще изгради последната част от „Северен поток 2”
1368 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Италианската компания Saipem спечели търга за довършването на газопровода „Северен поток 2”, съобщават от компанията. „Сред нашите последни договори е споразумението с Nord Stream 2 AG за строителството на последната част от тръбопровода по дъното на Балтисйко море до германския град Грайсфалд”.

Saipem е световен лидер в сондажните услуги, както и в областта на инженеринга, доставките, строителството и монтажа на тръбопроводи. Именно това беше компанията, която трябваше да изгражда и спрения проект "Южен поток". Италианското дружество заведе иск за пропуснати ползи срещу „Газпром“ във връзка с прекратяването на строителството на най-големия българо-руски проект. Година и половина по-късно руският гигант заведе насрещен иск срещу Saipem. 

Международната рейтингова агенция Moody`s обаче видя риск от забавяне на строителството на газопровода "Северен поток-2" и "Tурски поток" заради американските санкции срещу Русия. "Подписаният закон за санкциите застрашава партньорите, инвеститорите, кредиторите и контрагентите на "Газпром" и създава риск, че строителството на двата газопровода ще се забави" - пише в анализа.  Според Moody`s новият закон за санкциите може да попречи повече на изграждането на "Северен поток 2" и финансирането на проекта, както бе планирано първоначално "Газпром" да рефинансират част от дълга си. Само преди дни обаче руският гигант „Газпром” обяви, че ще завърши „Северен поток 2” въпреки санкциите на САЩ .

Руската компания все още не е уредила и въпроса по преговорите с ЕС за проекта. През юни стана ясно, че Русия не иска да преговаря.

Въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2" е насрочено за края на 2019 г. Новият тръбопровод ще удвои капацитета на първия "Северен поток". Проектът е на стойност 11 млрд. долара.Подкрепи Economic.bg