Италиански град съди „Шарли Ебдо“

Кметството в Аматриче заведе иск срещу вестника заради гаврата с пострадалите от труса

Италиански град съди „Шарли Ебдо“

Кметството на италианския град Аматриче заведе съдебен иск срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ заради карикатура на земетресението от 24 август, при което градът пострада най-силно. При труса загинаха 295 души, над 400 пострадаха, а повече от 2000 останаха без дом.

Съдебният иск е за клевета и бе заведен от адвоката Марио Чикети, нает от местната администрация, предаде италианската информационна агенция АНСА.

Изданието, което е известно с карикатури, оскърбяващи и религиозните чувства на хората, е обвинено в „оскърбяване на човешкото достойнство при утежняващи обстоятелства“.

Дни след трагедията списанието публикува карикатурата „Земетресение в италиански стил“. Шаржът изобрази потърпевши от труса в Аматриче и Акумоли и техните увреждания, всяко от които е оприличено на италианска рецепта.

Окървавени мъж и жена бяха сравнени с „пене с доматен сос“ и „пене огретен“. Куп жертви, затиснати под развалините на сграда пък бяха представени като „лазаня“.

Към карикатурата има и коментар, който гласи: „В земетресението в Италия загинаха почти 300 души. Не е ясно дали преди труса земята е изкрещяла: Аллах е велик“.

Карикатурите предизвикаха възмущението на италианците, вкл. и някои политици.

„Уважавам свободата на сатирата и иронията, но мога да кажа, че имам свободата да кажа, че тази карикатура вони“, заяви говорителят на Сената Пиетро Грасо.

Френското посолство в Рим излезе с изявление, че Франция се разграничава от скандалните рисунки. 

Коментари: 0