РВД отваря вратите си за посетители

Всеки посетител може да кандидатства и за работа в компанията, ако изпълнява условията

РВД отваря вратите си за посетители
Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение” дава възможност на всеки да се запознае с контрола на въздухоплаването с Дни на отворени врати. Първата дата е 12 септември, а следващите ще бъдат обявени допълнително. Днес започва есенната сесия за набиране на кандидати за Ръководители на полети, съобщават от държавната компания.

Желаещите да се запознаят с престижната професия ще могат да посетят Районния център за обслужване на въздушното пространство и тренажорите за обучение.

Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (ДП РВД) осигурява и обслужва въздушното движение във въздушното пространство на Република България. Всеки един ден служителите на РВД се грижат за безопасността на десетки излитащи и кацащи самолети, които ежедневно са изправени пред заплаха от сериозен инцидент. Работата им е изключително сложна, тъй като те отговарят за въздушното пространство над страната ни, обслужват полети и екипажи при авария и опасности, осигуряват метеорологичната информация, както и контрола върху движението.

РВД се състои от Централно управление и Центрове за обслужване на въздушното движение. Основните дейности по обслужване и контрол и контрол на трафика, се извършват от контролната зала, която е преоборудвана през 2012 г. Подновяването й значително повиши качеството, безопасността и ефективността на аеронавигационното обслужване в зоната на летище София и района.

Залата отговаря на всички регламенти на ЕС и разполага с модерни и важни системи за безопасност, като система за превенция от сблъсък на самолети, контрол на забранени за полети зони и други.
Натовареността на ръководителите на полети зависи от сезона и часовото време. Поради голямото натоварване, на всеки два работни часа, те имат по един почивен, тъй като работата им изисква пълна концентрация.

В РВД работят 229 ръководители на полети, което нарежда нашето РВД на 5-о място в Европейския съюз по брой обслужени полети от 1 ръководител.

Ръководителите на полети се обучават на ултра модерен тренажор, който е най-добре оборудваният в Източна Европа. Той покрива всякакви нива на обучение, както за цивилни, така и за военни нужди.

Новата контролна кула е уникална със своята архитектура, както и със сложността на внедрените в нея технологични решения.

Внедрена е и нова система за управление и контрол на наземното движение, която осигурява безопасен и експедитивен поток на въздушното движение при всякакви метеорологични условия на летище София. Системата позволява на ръководителите на полети навременно да откриват потенциални конфликтни точки.

В новата летищна контролна кула е инсталирана и една от „сондите“, предназначени за събиране на информация за електромагнитната обстановка.

Увеличеният трафик над страната налага отварянето на нови работни места за ръководители на полети и предприятието има постоянен прием на документи за набиране на кандидати.
Коментари: 0