Италиански регион предлага $27.7 хил. на желаещите да се заселят в него

Властите в Молизе отиват доста по-далеч от това просто да продават къщи за по един долар

Италиански регион предлага $27.7 хил. на желаещите да се заселят в него

Снимка: MaxPixel

В опит да преустроят селските региони и да се борят с последиците от урбанизацията и емиграцията, много градчета и села в Италия започнаха да продават къщи на своята територия за един долар. Това е широкоразпространен проблем в страната и островите ѝ Сицилия и Сардиния. Властите в Молизе, планински регион по източното италианско крайбрежие, са отишли  още по-далеч.

Регионът е готов да предоставя по 700 евро (770 долара) месечно в продължение на три години на всеки, пожелал да се засели там. Това прави 27.7 хил. долара годишно. Това е обявил пред в. The Guardian президентът на Молизе Донато Тома. Разбира се, има някои условия – заселниците трябва да се преместят в градче в провинцията, чието население е под 2000 души, и да създадат бизнес там.


„Ако просто бяхме предложили финансиране, това щеше да е един пореден благотворителен жест. Искаме да направим повече, искаме хората да инвестират тук. Те могат да започнат всякаква дейност – магазин за хляб, магазин за канцеларски материали, ресторант и т.н. Това е един начин да вдъхнем живот на нашите градчета, като същевременно увеличим населението“, обяснява Тома.

По думите му освен това всяко едно от селищата с население под 2000 души, ще получи 11 хил. долара да изгради инфраструктура и да насърчава културните дейности. „Не става въпрос само за увеличаване на населението. Хората също така искат инфраструктура и причина да останат, в противен случа ще завършим там, откъдето започнахме преди няколко години“, коментира президентът.

Над 9000 души са напуснали Молизе от 2014 г. насам, което е около 3% от общото население на региона. Така там сега живеят само 305 хил. души. През миналата година в девет от провинциалните градчета не е регистрирано нито едно раждане, а над 2800 души са починали или са се преместили.

Молизе е само една от много части на Италия, които страдат от обезлюдяване. В с. Ололай, остров Сардиния, което е едно от селищата, където се продават къщи за по един долар, населението през последните 50 години е намаляло почти наполовина – от 2250 до 1300 души.

Коментари: 0