Боян Томов: Общинските администрации трябва да инвестират в хората

„Кмет на годината“ създава засилваща се конкуренция между общинските администрации, смята организаторът на конкурса

Боян Томов: Общинските администрации трябва да инвестират в хората

Снимка: Economic.bg/Архив

Един от големите проблеми на общинската администрация в България е ниското заплащане. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ издателят на Портала на българските общини Kmeta.bg Боян Томов, който за седма година организира националното онлайн допитване „Кмет на годината“. Той обясни, че ниските заплати възпрепятстват развитието на проекти с европейско финансиране, защото в общините е много трудно да бъдат задържани експерти, които да работят в такава посока.

„Всяка година европейските институции залагат много по-тежки критерии, които трябва да се изпълняват, трябва да се описват в големи и дълги проекти, които са в класьори, те не са няколко листа, те са няколко класьора. И това е един от най-големите проблеми на общинската администрация – заплащането. Аз съм радетел на това, че може би трябва да има по-малко общински администрации, но да има по-добро заплащане. Това е нещото, върху което смятам, че трябва да се работи“, добави Томов.

Той допълни, че има голям брой малки общини – около 120, които нямат капацитет и се издържат единствено от местни данъци и такси и пари от държавни бюджет, което не им позволява широка дейност.

Боян Томов препоръча в такива общини да се инвестира повече в хората с експертиза, която да им бъде в помощ. Според него Сдружението на общините в Република България и малките общини могат да направят за целта експертен център, който да ги подпомага да бъдат активни при създаване и печелене на проекти.
Томов посочи като негативен пример това, че някои управници се появяват, само когато наближи предизборна кампания.

„Гражданите са по-будни и активни, с по-голям контрол и социалните мрежи помагат за това“, посочи Боян Томов. По думите му кметовете пък са по-внимателни, предпазливи, все повече се стараят да направят това, което са обещали.

„По-различното в един конкурс и особено в „Кмет на годината“ е това, че всяка година той придобива своята по-голяма популярност – повече хора, които гласуват, повече общини, които правят на местно ниво кампании, призовават своите съграждани да гласуват, призовават ги към равносметка кметовете в какви проекти са инвестирали, дали да се справили добре, дали гражданите са ги оценили по подобаващ начин, дали не са сбъркали в избора си на проект“, допълни изпълнителният директорът на Kmeta.bg.

Нашият конкурс има точни и ясни теми, няма политическа окраска, нямаме жури. Онлайн гласуването е най-демократичния начин да бъде избиран един човек, независимо дали е кмет", категоричен е Томов. „Кмет на годината“ е едно добро и позитивно състезание", заяви още той.

Боян Томов каза още, че конкурсът създава засилваща се конкуренция между гражданите на различните населени места и общинската администрация.
Коментари: 0