Вероятността за рецесия в Германия продължава да нараства

Рискът за това явление в германската икономика се повиши до най-високото си равнище от 2012-2013 г.

Вероятността за рецесия в Германия продължава да нараства
Съществува почти 60% шанс германската икономика да изпадне в рецесия, сочи позицията на месечния индекс, измерващ здравето на най-голямата икономика в Европа, публикуван от Института за макроикономическа политика (IMK) и цитиран от Reuters.

Прогнозният индекс изчислява риска от рецесия на 59.4%, спрямо 43% през август. Това е най-високото равнище на рецесионния риск от зимните месеци на 2012/2013 г. Германската икономика отслабва, тъй като нейният производствен сектор изпада в рецесия поради търговските конфликти и несигурността около планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), които подтискат търсенето.

Правителството е изправено пред призиви да въведе пакет от стимули в икономиката, която се сви през второто тримесечие. Има опасения, че рецесията в производството може да се разпространи и в други сектори, което би навредило на досега стабилния пазар на труда, който подкрепя потреблението и дава тласък на икономиката.

„Надеждата, че вътрешното търсене може да спаси Германия от рецесия все повече избледнява“, коментира Себастиан Дулиън от IMK. „Това увеличава натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) за по-нататъшно разхлабване на паричната политика“, добавя той.

На фона на забавянето на икономическия растеж в Еврозоната, ЕЦБ все още не е обещала да обяви допълнителни стимули след срещата си в четвъртък.

Индексът IMK, който измерва риска от рецесия за период от три месеца, отразява слабите икономически данни, като спада на индустриалните поръчки и промишленото производство, както и на свиващия се брой свободни позиции и мрачните бизнес настроения. Той също така взима предвид рискове като възможността за твърд Brexit и слабостта в автомобилния сектор на Германия, засегнат от по-строгите регулации за вредните емисиите и скъпия преход към електрически автомобили. Институтът за световна икономика в Кил обяви в сряда, че очаква икономиката да се свие с 0.3% през третото тримесечие, което би довело до техническа рецесия.
Коментари: 0