Бизнесът в Италия натиска властите да свалят санкциите към Русия

Индустриалците \"пратиха\" министъра на икономиката Федерика Гуиди да предрасположи Сената за съответни действия

Натиск отвътре

Бизнесът в Италия натиска властите да свалят санкциите към Русия

Снимка: Huffington Post

Автор: Николай Марченко

Италианските предприемачи, които имат развити връзки с Рузия, вече се произнасят за еднопосочно сваляне на секторните санкции срещу Москва, пише миланският всекидневник Corriere della Sera. 

Според автора на материала Дарио ди Вико големите очаквания се свързват с насроченото за утре изявление в Сената на министъра на икономическото развитие на Италия Федерика Гуиди. От нея бизнесът очаква да обясни на законодателната власт колко са негативни санкциите срещу Руската федерация за италианската индустрия.

Както вече писа aгенция Икономика, натискът от страна на най-голямата работодателска организация на индустриалци в Италия Confindustria върху правителството в Рим е налице. Сега от кабинета на Матео Ренци се иска да „промени позицията“ за санкциите срещу Москва.

Президентът на компания Federlegno Arredo Роберто Снайдеро, от името на колегите в индустрията, заяви, че има „тревожни сигнали“, които могат да поставят в затруднително положение хиляди италиански предприятия „тясно свързани с руския пазар“. Според него само стоките за интериора Made in Italy правят оборот от над милиард евро.

Иначе появата на икономическия министър в парламента има за цел успокояване на италианските индустриалци. Според първите разчети на ведомството на Федерика Гуиди загубите на хранително-вкусовия и земеделския сектори ще са за около 100 млн. евро що касае забраната на Русия за внос на този вид стоки от ЕС. Ако ърговската война на ниво ЕС – РФ продължи и с началото на 2015 г., то загубите могат да надхвърлят 200 млн. евро.

Същевременно правителството на Матео Ренци изрази позицията си, според която Рим не вижда условия за еднопосочно сваляне на санкциите срещу Кремъл и нарушаване на солидарността с ЕС.

Властите на Италия обаче могат да окажат подкрепа на секторите, които плащат най-високата цена за руското ембарго. Също така авторът на статията призовава Рим да окаже натиск върху Анкара и съседни страни, които се надяват да заемат пазара на италианските вносители в Русия.  

 

 

Коментари: 0