Италия предизвика фурор на пазара на устойчив дълг

Държавата събра оферти за €80 млрд. дълг, въпреки че се целеше към едва €8.5 млрд.

Италия предизвика фурор на пазара на устойчив дълг

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Дебютът на Италия на пазара на устойчив дълг изглежда привлече най-голям интерес сред продажбите на държавни зелени облигации досега. Нацията събра оферти за над 80 млрд. евро за емитираните ценни книжа, като търсеният от нея дълг бе за едва 8.5 млрд. евро. Постигнатият интерес доведе до два пъти по-голяма сума от дебюта на Германия на същия пазар през миналата година, пише Bloomberg.

Инвеститорите купуват, сякаш утре няма до дойде“, каза Йенс Петер Соренсен, главен анализатор в Danske Bank.

Силният интерес идва въпреки края на едногодишно рали на италианските облигации, което завърши с глобална разпродажба. Настроението на инвеститорите към страната се подобри след назначаването на бившия управител на Европейската централна банка Марио Драги за министър-председател тази година. Също така италианския дълг остава сред най-доходните активи в региона.

Европа е в челните редици на дълга, обвързан с по-устойчиви дейности. Европейският съюз продаде поредица от социални облигации, обвързани с програма за работни места, и ще се превърне в най-големия емитент на зеления дълг за финансиране на фонда за възстановяване по-късно тази година.

Италия публикува своята рамка за емитиране на зелени облигации миналата седмица и заяви, че ще я приведе максимално в съответствие със стандарта за зелени облигации на ЕС, който се очаква през следващите месеци. Приходите от облигациите ще бъдат използвани за финансиране на проекти от възобновяема електроенергия до биоразнообразие.

Страната упълномощи Credit Agricole SA и Intesa Sanpaolo SpA за съветници и те заедно с BNP Paribas SA, JPMorgan Chase & Co. и NatWest Markets влязоха и ролята на брокери на емисията.

Чрез издаване на зелена облигация Италия гарантира по-голямо внимание от страна на пазара, следователно по-добри показатели за наддаване в сравнение с традиционната емисия“, заяви Алтея Спиноци, стратег в Saxo Bank.

Коментари: 0