Италия изпрати писмо на ЕК в опит да реши спора за бюджета

Рим уведоми Брюксел какви са плановете за икономическия ръст на Италия

Италия изпрати писмо на ЕК в опит да реши спора за бюджета

Италианският икономически министър Джовани Триа (отляво) и премиерът Джузепе Конте

Снимка: БТА

Италианското популистко правителство направи късно в четвъртък опит да изглади спора с ЕС за своя бюджет и за планирания бюджетен дефицит през следващите три години, пише DPA. Министърът на икономиката Джовани Триа изпрати писмо до Европейската комисия, в което излага финансовите цели на правителството и с което иска открит и конструктивен диалог.

Според плановете на италианското правителство икономиката на страната ще нарасне с 1.5% през 2019 г. През 2020 г. растежът ще бъде 1.6%, а през 2021 г. ще падне до 1.4%, сочат прогнозите на италианското икономическо министерство. То планира също така частни и публични инвестиции и намаляване на данъците, за да се подкрепи икономиката.

Прогнозите са по-високи от тези на предишното правителство, което очакваше растеж от 1.4% следващата година и 1.3% година по-късно.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че италианската икономика ще нарасне с 1.1 на сто следващата година, а италианската промишлена конфедерация Конфиндустрия е още по-слаб оптимист с прогноза от 0.9 процента растеж за 2019 г..

Италия, която има третата по големина икономика в Еврозоната, е под натиск да ограничи дефицита си, защото държавният дълг възлезе на над 130% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е два пъти по-високо от допустимата граница в Еврозоната.

В понеделник Триа бе разкритикуван при среща с колегите си от Еврозоната, а председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че Италия рискува да изпадне в дългова криза, подобна на гръцката.
Коментари: 0