Избират омбудсман между Манолова и Пенчев

Два дни преди да излязат във ваканция, депутатите ще определят кой ще е новият омбудман

Избират омбудсман между Манолова и Пенчев

Снимка: БГНЕС

Toчка първа в дневния ред на Народното събрание днес (30 юли) ще бъде процедурата по избор на национален омбудсман. Гласуването ще се проведе тайно.

Два дни преди да излязат във ваканция, депутатите ще трябва да кажат кой ще е новият омбудман – колегата им Мая Манолова или досегашният обществен защитник Константин Пенчев. Константин Пенчев е издигнат от Реформаторският блок за втори мандат, а Мая Манолова е кандидатурата на БСП.

Изборът ще се проведе в зала "Запад" на парламента. Ще бъдат организирани две урни, където депутатите ще пускат бюлетини. За избран ще се смята кандидатът, събрал 50% плюс един глас от броя от участвалите във вота депутати. Избраниците ще имат 1 час, за да пуснат бюлетина в полза на Мая Манолова или на Константин Пенчев. Резултатът ще се обяви след пленарното заседание.

Във вторник парламентът прие Проект за решение за избиране на Комисия за произвеждане на тайно гласуване при избора на омбудсман. Нейн председател е Евгени Стоев от ГЕРБ. Комисията включва 9 народни представители, по един от всяка парламентарна група и един независим депутат. Освен Евгени Стоев, в състава й влизат още Георги Търновалийски от БСП, Хюсеин Хафъзов от ДПС, Иван Иванов от РБ, Валентин Касабов от ПФ, Стефан Кенов от БДЦ, Меглена Александрова от Атака, Иван Иванов от АБВ, Анна Баракова - независим народен представител. 

Коментари: 0