Изказването на Тръмп удари долара

Дневната графика на златото ни показва ясно изразен възходящ тренд

Изказването на Тръмп удари долара
Щатската фондова борса затвори последната си сесия надолу след противоречиви изказвания от страна на президента Доналд Тръмп. За интервю пред Wall Street Journal той заяви, че американската валута става „твърде силна“, което неминуемо ще окаже лошо влияние върху икономиката на страната. Реакцията на финансовите пазари не закъсня, като доларовият индекс удари най-ниското си ниво от началото на месеца, търгувайки се на стойност от 100.23.

Японската йена записа най-високата си стойност спрямо долара за деня на около 109.3, а едно евро се разменяше за $1.066 в края на сесията. И трите водещи щатски индекси регистрираха понижение: Dow Jones затвори с 59.44 пункта по-ниско от предходния ден на 20591.86, S&P 500 за първи път от 8 ноември 2016 насам приключи под 50-дневната си движеща средна на стойност от 2344.93, а Nasdaq отчете спад от 0.52% или 30.61 пункта до 5836.16.

С оглед напрегнатата геополитическа обстановка, инвеститорите очаквано потърсиха убежище в златото, което за пореден ден тласна пазарите на ценни метали в положителна посока. Спот цените на златото и среброто се покачиха съответно с 0.94% и 0.83% до $1286.50 и $18.50 за тройунция.

Търгуващите петрол съсредоточиха своето внимание върху публикуваните данни от седмичният доклад на Американската агенция за енергийна информация относно очакванията за производство и наличните запаси от суровината. Повишението на запасите за седмицата с 276 000 барела оказа своето влияние, като цената на лекия щатски суров петрол се понижи с 1.14% до $52.82 за барел, а на сорта Брент – с 1.27% до $55.60.

Цената на акциите на една от големите финансови институции се намира заключена между границите на лек възходящ канал. Въпреки понижаващите се стойности на индикатора стохастик, очакваме низходящото движение да бъде ограничено от линията на подкрепа около 57.50. Може да използваме възможността за покупка на акциите при отскачане от долната граница на канала и пробив над нивото на 50-дневната средна. Целта е достигане на цена от 62.50 долара за акция, важащ докато подкрепата остане без пробив.


Разглеждайки дневната графика на EUR/USD, можем да забележим формиралите се две възходящи вълни, впоследствие коригирани от низходящи такива. При последния опит за пробив на поддържащото ниво на стойност от 1.0569 валутната двойка отскача и започва потенциална пета вълна, отново във възходяща посока. Добра възможност за бичи настроените участници на пазара е да потърсят нов връх на нива от около 1.0950.

Дневната графика на златото ни показва ясно изразен възходящ тренд, който среща за трети път сериозно ниво на съпротива, този път на стойност от 1286.21. Индексът за относителна сила навлиза в зоната на свръх купен пазар, което ни подсказва, че съпротивата отново ще издържи, ще тласне цената на златото надолу и ще открие добра възможност за отваряне на къса позиция.

От 6-часовата графика на индустриалния щатски индекс наблюдаваме доближаване на нивата на поддържане и съпротива. На стойност от 20808.50 виждаме фалшив пробив на линията на съпротива, който бързо е коригиран. Очакваме пробив на линията на подкрепа на стойност около 20530, което ще доведе до продължаване на низходящото движение и евентуално достигане до локалния минимум на ниво 20406.

ЕЛАНА Трейдинг
Коментари: 0