Изложба показва най-старата перла в света

Тя се открива на 30 октомври в Лувъра в Абу Даби

Изложба показва най-старата перла в света

Снимка: Министерство на културата и туризма на Абу Даби

Най-старата известна перла в света ще бъде изложена в Лувъра в Абу Даби този месец, като за първи път тя ще бъде показана пред публика след откриването й.

8000-годишната перла е открита на археологически обект на остров Марава, край бреговете на Абу Даби, според Министерството на културата и туризма на емирството. Археолозите направили откритието по време на разкопки, съобщи министерството чрез видео, публикувано в официалния си акаунт в Twitter в неделя. 

След това те са използвали радиовъглеродни датировки, за да определят, че перлата се е образувала между 5800 и 5600 г. пр. Хр., което я прави най-старата перла, откривана някога.Перлата е с диаметър по-малко от една трета от сантиметъра и на снимки изглежда с бледо розов цвят. Тя ще бъде представен в предстояща изложба в Лувъра в Абу Даби, озаглавена "10 000 години лукс", която се открива на 30 октомври.

Исторически източници и текстове предполагат, че Абу Даби е била широко известна със своите перли и е била основен търговски център за тях до 16-и век. Според съобщение на министерството, венецианският търговец на бижута Гаспаро Балби пътувал през региона през 16-и век и споменал островите край бреговете на Абу Даби като източник на перли.
Коментари: 0