Измамник се опитал да открадне $5 млн. от Ричард Брансън

Той се представил за британски министър и поискал парите за откуп на отвлечен дипломат

Измамник се опитал да открадне $5 млн. от Ричард Брансън

Снимка: Virgin.com

Изглежда и най-богатите хора не са защитени от телефонните измамници, които са истинска напаст в България и всеки ден под измислен предлог успяват да вземат хиляди левове от пенсионери.

От подобен тип измама  за малко да пострада и самият Ричард Брансън. Основателят на конгломерата Virgin Group разказа в своя блог, че по-рано тази година би потърсен от измамник, представил се по телефона за британския министър на отбраната сър Майкъл Фалън и му поискал 5 млн. долара, които да бъдат платени като откуп за отвлечен британски дипломат, съобщава CNN.

Брансън разказва, че по телефона мъжът създал убедително впечатление, че е самият Фалън.  Той казал на Брансън, че правителството се нуждаело бизнесмени да платят откупа без много шум, тъй като правителството няма да даде пари на похитителите.

Имитаторът на Фалън уверил Брансън, че милионите му ще бъдат върнати по някакъв начин. 
Брансън допълва ,че приел въпроса сериозно, но бил предпазлив относно обаждането и затова се обадил в кабинета на Фалън, за да провери. След като секретарката го уверила, че министърът не го е търсил и че няма информация за подобно отвличане, предприемачът се свързал с полицията.

Говорител на министерството на отбраната заявил, че ведомството работи с полицията, за да залови измамника възможно най-бързо.

Макар и да не е успял да излъже самият Брансън, измамникът е имал успех в друго свое начинание, в което отново било замесено името на бизнесмена. Той се свързал с негов близък американски приятел, представил се за самият Брансън и поискал 2 млн. долара помощ за пострадалите от урагана Ирма Британски Вирджински острови. Парите били преведени, а човекът изчезнал.

Самият Брансън изкара урагана на частния си остров Некер, част от Британските Вирджински острови и наистина бе ангажиран с хуманитарни кампании за подпомагане на възстановяването на региона.
Коментари: 0