Tesla изненада с добра печалба и акциите ѝ полетяха с 21% нагоре

Производителят готви по-евтин SUV за догодина

Tesla изненада с добра печалба и акциите ѝ полетяха с 21% нагоре

Снимка: БТА

Tesla изненада инвеститорите с тримесечна печалба, която изпрати акциите на компанията с близо 21% нагоре до 307.12 долара, преминавайки границата от 300 долара за първи път от 1 март. Повод за скока са рекордните доставки на електрически коли и намалението на разходите за периода юли-септември. Надежда вдъхнаха и думите на главния изпълнителен директор Илон Мъск, който обеща през 2020 г. компанията да въведе по-евтин SUV и повече самоуправляващи се технологии 

Производителят на електрически превозни средства отчете увеличение на кешовия баланс до 5.3 млрд. долара и печалба от 1.86 долара на акция, разбивайки очакванията на анализаторите за загуба от 42 цента на акция.

Резултатите от третото тримесечие са важен момент за Tesla и Мъск, който трябваше да се оттегли като председател след поредица скандали. Инвеститорите, от своя страна, изпитват съмнения относно способността на компанията да издържи на конкуренцията от по-големите и по-добре капитализирани глобални конкуренти.

Брутните маржове на Tesla, важен показател за печалба за инвеститорите, надминаха очакванията. Производителят заяви още, че е „много уверен“ в преминаването на долната граница за целите си за годишни глобални доставки. 

Едно от предизвикателствата пред компанията е докаже, че може да е постоянно печеливша. „Като се има предвид бързата скорост на разширяване, Tesla ще срещне значителни необходимост към паричното си състояние“, казва Никълъс Хает, анализатор от Hargreaves Lansdown.

Коментари: 0