Драги се сбогува с ЕЦБ, но наследството му ще остане задълго

След осем години начело и видима трансформация на банката той сдава поста на Кристин Лагард

Драги се сбогува с ЕЦБ, но наследството му ще остане задълго

Снимка: БТА

Всичко си има край: Марио Драги напуска Европейската централна банка (ЕЦБ) след осем години начело на институцията, променила начина на водене на паричната политика на еврозоната, пише CNBC. Той ще ръководи последното си заседание във Франкфурт преди да сдаде поста на Кристин Лагард. 

Изданието припомня, че по време на неговото управление ЕЦБ се трансформира от банка по модела на германската Бундесбанк към модерна организация от англосаксонски тип при неговото управление. Въпросът е какво следва?

Ръцете на Кристин Лагард, новият президент на ЕЦБ, ще са обвързани с последния голям пакет политики на Драги. 

„След като Управителният съвет прие обширен и много спорен пакет за облекчаване на своето заседание на 12 септември, очакваме политиката на ЕЦБ да бъде задържана до края на годината и през голяма част от 2020 г.“, казва Флориан Хенс от Berenberg. 

Доверието в ЕЦБ е изложено на риск, тъй като инфлацията, въпреки всички извънредни мерки, не се връща към поставените от банката цели. Инфлационните очаквания, базирани на пазара, са близо до рекордно ниските нива.

Икономиката на еврозоната също е в крехко състояние, като данните сочат за бързо свиване на производствения сектор – слабост, която постепенно заразява и много по-големия сектор услуги. Бъдещето ще бъде диктувано от развоя на търговския въпрос между САЩ и Китай и как ще протече Brexit. 

„Данните, публикувани след срещата през септември, сигнализираха за допълнително облекчаване на основната инерция на икономиката в еврозоната“, казва Дирк Шумахер от Natixis в научна бележка. „Ние сме малко по-скептични към перспективите за растеж, очаквайки малко свиване на икономиката до края на годината, най-вече на гърба на свързаната с Brexit несигурност и смущения в търговията“, добавя той. 

„Най-належащата работа на Лагард ще бъде да преодолее разделенията“, смята Хенс. Според него планираният преглед на стратегията на ЕЦБ за паричната политика може да бъде от решаващо значение за това дали новият гуверньор ще съумее да скъси различията в Управителния съвет.

Коментари: 0