Израелски F-16 и американски F-18 също са вариант за българската армия

Военният министър обяви, че ще бъдат пратени покани към още производители

Израелски F-16 и американски F-18 също са вариант за българската армия

Снимка: Министерство на отбраната

1548 ~ 1 мин. четене
Министерството на отбраната ще покани още производители на многоцелеви изтребители, съобщи Красимир Каракачанов в Пловдив. В момента има оферти за чисто нови шведски „Грипен”, втора употреба „Еврофайтър“ от Италия и употребявани F-16 от Португалия. Сега към тях може да бъдат включени стари F-16 от Израел и F-18, произведени от американската Boeing.

 „Ще поканим не само тези трите фирми, които са участвали досега. Имаме писмо и от Boeing, имаме и други предложения”, заяви министър Каракачанов, цитиран от bTV. Той посочи, че хърватските военновъздушни сили вече са закупили почти цяла ескадрила от Израел (всъщност сделката все още не е финализирана - б.р.), така че, ще бъдат поискани оферти и от тях.

„Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега”, каза Каракачанов. Става дума за F-16C/D Block 30, които са значително по-съвременни от португалските.

По думите му, ако до края на април процедурата мине през парламента, след това ще започнат да се пускат покани към фирми, които биха могли да ни доставят изтребители.

Според министъра междувременно трябва да се поддържа наличната в момента техника. „Ремонтът на МиГ-овете ще излезе по-евтино, ще сключим договор с производителя“, каза той.

Припомняме, че преди няколко дни Министерството на отбраната сключи многомилионен договор с руската РСК „МиГ“ за поддръжката на българските МиГ-29 за следващите няколко години.
Подкрепи Economic.bg