„Газпром” демонтира 506 км тръби от Южния газов коридор

Първоначалният проект за \"Турски поток\" включваше изграждането на четири тръби, но после беше променен

„Газпром” демонтира 506 км тръби от Южния газов коридор

Руският „Газпром” демонтира над 500 км от тръбопровода „Турски поток” и една газова измервателна станция, съобщава „Интерфакс”, позовавайки се на информация от компанията.

Причината за демонтирането е двукратното намаляване на капацитета на газопровода, който по първоначален проект трябваше да бъде от четири тръби с капацитет 63 млн. куб. метра газ годишно.

Газовият гигант ще премахне 506 км от основната линейна част от „Южния коридор” на Източния маршрут (проектиран за „Южен поток”) и измервателната станция „Моршанская”. От компанията съобщават, че заради неопределената ситуация с „Южен поток”, активите от недовършеното строителство, които са на стойност 46 млрд. рубли се обезценяват.

"Премахването на обемите на НЗС (незавършена конструкция) от участъци от линейната част е с оглед на по-нататъшното им въвеждане и използване”, пишат от „Газпром”.

Плановете са за „Турски поток” да бъдат изградени две тръби като продължаването на втората към Европа все още очаква решението на Съюза за маршрута ѝ. По първата тръба ще се доставя газ от Русия до турския пазар, по втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка тръба е 15.75 млрд. куб. метра газ годишно.

Припомняме, че „Газпром” все още не е получил разрешение от турските власти за изграждане на земната част на втория етап от турската поточна линия.

Коментари: 0